Politie Midden-Nederland volgt vakantievierende jongeren naar Knokke

Een politieruiter in gesprek met jongeren in Knokke.
Een politieruiter in gesprek met jongeren in Knokke. © ANP
Knokke - Medewerkers van de politie Midden-Nederland hebben een rustige start beleefd van hun inzet in het Belgische Knokke. De Nederlandse agenten zijn daar om te helpen jonge vakantiegangers uit ons land in toom te houden. Op dit moment zijn er al veel jongeren uit Utrecht, Rotterdam en Haarlem en die hebben gisteravond nauwelijks overlast veroorzaakt.
De doelgroep van de Nederlandse inzet in Knokke, net over de grens bij Zeeuws-Vlaanderen, bestaat uit jongeren uit de Gooi- en Vechtstreek. Die worden zondag verwacht. Volgens de plaatselijke korpschef veroorzaakten die eerdere zomers problemen in de badplaats. Er waren geregeld vechtpartijen en opstootjes met aangeschoten bezoekers. Het alcoholbeleid is soepeler dan in Nederland. Drank kopen is daar al toegestaan vanaf 16 jaar.
"Het zijn met name jongeren tussen de 15 en 20 jaar die hier komen, vaak voor de eerste keer op reis zonder ouders", aldus korpschef Steve Desmet, "de geneugten proeven van het nachtleven. Wij herkennen een patroon, waarbij jongeren zo'n eerste reis maken naar Knokke. Het jaar erop trekken ze naar het Portugese Albufeira en het jaar daarop naar Chersonissos, in Griekenland."
De Nederlandse bijstand bestaat uit twee politieruiters en een liaison, een wijkinspecteur uit de Gooi- en Vechtstreek. In samenwerking met de Vlaamse collega's voeren ze patrouilles uit in Knokke en treden ze zo nodig op in de uitgaansbuurten. Op vrijdag bleef het rustig in de stad en daarmee was de avond "goed om elkaar te leren kennen", aldus Desmet.
Volgens de korpschef was de samenwerking met de Nederlandse politie in de afgelopen jaren een meerwaarde. De Nederlandse collega's zouden gemakkelijker een gesprek aanknopen met de jongeren en raddraaiers konden sneller worden geïdentificeerd doordat zij nagetrokken konden worden in de Nederlandse databanken.