Boerderij met rieten kap in Oudewater verloren na brand: ook branden op balkon van twee woningen Utrecht

© Egberts Media
Oudewater/Utrecht - Opeens was het zaterdagmiddag heel druk voor de brandweer in de regio: in Oudewater vatte een woonboerderij met rieten kap aan de Ruige Weide vlam. In Utrecht ontstond op bijna hetzelfde moment brand op het balkon van woningen op de Laan van Chartroise en de Otterspoorlaan.
De brand in Oudewater was de grootste. Die werd om 13.15 uur gemeld bij de brandweer. Twee uur later besloot de brandweer het getroffen deel van de boerderij gecontroleerd te laten uitbranden. "Dat is de veiligste optie", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. De woning moet als verloren worden beschouwd. Er wordt vervangende woonruimte geregeld voor de bewoners.
In Utrecht had de brandweer ook de handen vol aan twee branden. Als eerste kwam een melding binnen op de Laan van Chartroise in de wijk Ondiep. Daar ontstond een brand op het balkon. De brandweer kon die snel blussen waardoor de brand niet naar binnen is geslagen. Omdat het ging om een brand op de derde verdieping werd wel even korte tijd opgeschaald naar middelbrand.
De tekst gaat door onder de foto.
Links: brand op de Otterspoorlaan. Recht: brand op de Laan van Chartroise.
Links: brand op de Otterspoorlaan. Recht: brand op de Laan van Chartroise. © Michiel
Even later werd er weer opgeschaald naar middelbrand bij een melding op de Otterspoorlaan in Zuilen. Ook daar was brand ontstaan op het balkon. De vlammen sloegen bij dit incident wel naar binnen waardoor de woning flink beschadigd raakte. Na het blussen, bleek het appartement onbewoonbaar. Er vielen bij allebei de branden in Utrecht geen gewonden. Er wordt nog onderzocht hoe in twee losse gevallen brand kon ontstaan op het balkon.