Utrechtse kankeronderzoekers krijgen 2 miljoen van KWF

© UMC Utrecht
Utrecht - KWF Kankerbestrijding geeft ruim 2 miljoen euro aan drie onderzoekers van UMC Utrecht. Met de financiering kunnen zij hun onderzoeken en behandelmethodes verder ontwikkelen.
Professor Linde Meyaard krijgt 830.000 euro voor haar onderzoek naar immuuntherapie. Die therapie activeert afweercellen zodat tumoren gedood kunnen worden.
Marta Cuenca ontvangt 630.000 euro voor haar onderzoek naar de ziekte van Kahler, een vorm van beenmergkanker. Jaarlijks krijgen ongeveer duizend Nederlanders die ziekte. KWF zegt dat Cuenca aan het begin van een veelbelovende onderzoekscarrière staat. Daarom krijgt ze een zogenoemde Young Investigator-beurs.
Tot slot krijgt Sjoerd Elias 600.000 euro voor onderzoek naar dikkedarmkanker. Dat is de op twee na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 14.000 Nederlanders de diagnose en sterven er 5.000 aan de gevolgen.
In totaal verdeelt KWF Kankerbestrijding ruim 9 miljoen euro onder wetenschappers door heel Nederland. Ook onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam), de Radboud Universiteit (Nijmegen) en de Rijksuniversiteit Groningen krijgen een deel van de pot.