Hitte vervelend? Bij reumapatiënt Corry (58) gaat alles juist wat soepeler

Met warme temperaturen heeft Corry van Keulen minder last van haar reuma
Met warme temperaturen heeft Corry van Keulen minder last van haar reuma © Privéfoto
Utrecht - Het wordt heet de komende dagen. Zo heet, dat er gewaarschuwd wordt dat sommige mensen - vooral in de zogeheten risicogroepen - er zelfs gezondheidsproblemen van kunnen krijgen. Maar Corry van Keulen is juist blij met de tropische temperaturen. De Utrechtse heeft reuma en heeft daar met warm weer veel minder last van. "Heerlijk, alsof je eindelijk iéts minder pijn door je lijft voelt stromen."

Vanwege de verwachte hitte heeft het RIVM het Nationale Hitteplan in werking gesteld. Dat betekent dat mensen opgeroepen worden het rustig aan te doen, genoeg te drinken en hun huis koel te houden. Ook is er extra aandacht voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, chronisch zieken, daklozen en hele jonge kinderen. Lees meer over het hitteplan op de website van het RIVM.

Ze merkt het al bij het opstaan. Als het heet is, heeft ze minder moeite om uit bed te stappen, zegt Corry (58). "In de kou gaan dingen langzamer. Maar dan ook echt veel slomer. Je broek aantrekken, uit de auto stappen, opstaan van de bank... Mijn lichaam is dan een stuk stijver. En dat is heel anders met dit weer. Het is dan wel niet bewezen, maar ik heb met dit weer minder klachten."

Energieker

De Utrechtse heeft al bijna dertig jaar een vorm van ontstekingsreuma. En dat merkt ze sinds die tijd elke dag weer. Denk bijvoorbeeld aan haar slaapritme. Omdat haar lichaam snel verstijft, is het na 1,5 uur in bed liggen wel klaar. "Iedere 1,5 uur ga ik er 's nachts dus uit om even een rondje te lopen. Daarna duik ik er weer in, tot er weer 90 minuten voorbij zijn. Dan begint het feestje weer opnieuw. Klinkt erg, maar ik ben er na al die jaren haast aan gewend."

Wat is reuma?

Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. Dat is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan je 'bewegingsapparaat', valt te lezen op de site van Reuma Nederland. Reumapatiënten kunnen last hebben van datgene waarmee je lichaam beweegt: gewrichten, spieren, pezen en botten. Zij ervaren daardoor dagelijks pijn, stijfheid en vermoeidheid. Hoewel de klachten wel te behandelen zijn, is reuma zelf nog niet te genezen.

En uiteraard, met de hitte is het niet alsof Corry nérgens meer last van heeft. Maar alles gaat net dat beetje soepeler. Ze gaat niet voor niets iedere week naar een warmwaterbad. "Die warmte is gewoon lekker voor mijn lichaam. De pijnscheuten zijn minder hevig, ik voel me energieker. Een gevoel van: je lijf is niet zo vermoeid. En dat is voor de verandering wel een keertje érg fijn."

Soepeler op een droge, warme dag

Hoe het kan dat Corry - en veel reumapatiënten met haar - nu minder klachten ervaren? Een mogelijke verklaring is dat warmte de doorbloeding verbetert, aldus Reuma Nederland. Ook op droge dagen ervaren mensen met reumatische klachten minder pijn, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Manchester. In die gedachtegang logisch dat Corry zich op zo'n droge, hete dag dus iets soepeler voelt.
Vergelijk de hitte met het warmlopen voor een wedstrijd: dat doen we ook om ons soepeler te voelen
Paul Baudoin, reumatoloog
Al ligt het niet alléén aan het weer, zegt reumatoloog Paul Baudoin. "Het is niet eenduidig: sommige van mijn patiënten vinden die warmte geweldig, anderen vinden het niets. En ik snap wel waarom sommige mensen die hitte als fijn kunnen ervaren. Vergelijk het met het warmlopen voor een wedstrijd: dat doen we ook om ons soepeler te voelen voor we van start gaan. Dat gevoel kunnen deze temperaturen dus ook oproepen."
Sommige reumapatiënten ervaren minder klachten bij warm weer
Sommige reumapatiënten ervaren minder klachten bij warm weer © RTV Utrecht
Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de invloed van het weer op reuma. En inderdaad: het kán dat het weer invloed heeft op je klachten, maar zeker is al wel dat het geen invloed heeft op je aandoening zelf. Reumatoloog Baudoin denkt dat patiënten met dit weer misschien ook vaker met hun gedachten ergens anders zitten. "Dat klinkt misschien gek, maar dat kan ook helpen. Dat je door het weer afgeleid bent, dat je die pijnprikkel wellicht wat minder binnen laat komen. Maar zoals gezegd: dat is voor iedere patiënt anders. Alleen maar fijn voor de mensen die er baat bij hebben, hè."

Meer fut

De Utrechtse Corry kijkt ondertussen met plezier naar de weerapps. "Hopelijk weer minder vaak een zeurend gevoel in mijn lijf. Het is vast een combinatie van factoren. Door het warme weer gaat het al beter met me, maar ik heb ook meer fut om iets te ondernemen. Voor mij dus geen frons op mijn gezicht de komende tijd, dat snap je."