Utrechtse raad kritisch op voorrang voor statushouders

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De politiek in Utrecht is verdeeld over de voorrang die statushouders krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. De PVV is laaiend, D66 en PvdA zijn voorzichtig positief al plaatsen ook zij kritische kanttekeningen. Onvrede is er in elk geval over het moment waarop de wethouders het plan bekend gemaakt hebben: de meeste politici zijn net op vakantie.
Vijf partijen hebben inmiddels schriftelijk vragen gesteld sinds de wethouders hun voornemen bekendmaakten. "Grote problemen vragen soms om onconventionele oplossingen", stellen D66, CU, PvdA, PvdD en VVD in de gezamenlijke vragen. "Echter, wij vragen ons tegelijk af of dit besluit een structurele oplossing is, die op de juiste manier gaat uitwerken."

Eerder deze week maakte het college van Utrecht bekend dat vanaf 1 augustus, gedurende zes weken, alle beschikbare sociale huurwoningen ter beschikking worden gesteld aan statushouders. Dat zijn asielzoekers wiens aanvraag is goedgekeurd en die dus permanent in Nederland mogen blijven. Door met spoed statushouders een plek te geven ontstaat er verderop in de asielketen ruimte, en die is hard nodig omdat de opvang in Ter Apel regelmatig uitpuilt. Asielzoekers zijn daardoor soms gedwongen de nacht op de plastic stoeltje door te brengen of moeten zelfs buiten slapen.

D66 heeft begrip dat het college dit radicale besluit genomen heeft, zegt fractievoorzitter Maarten Koning. "We begrijpen dat er iets nodig is en dat er nu een grote stap gezet moet worden. Het zijn verschrikkelijke beelden die we steeds zien, mensen die buiten moeten slapen omdat er geen huisvesting is."
Maar de partij voelt ook mee met Utrechters die op een wachtlijst staan, en nu een paar weken langer moeten wachten op een huis. De oplossing voor dat probleem is volgens Koning om meer huizen te bouwen.
D66 Utrecht heeft begrip voor het plan om statushouders voorrang te geven, maar is ook kritisch
Volgens de PvdA is de situatie in Ter Apel onmenselijk geworden, met onder andere kinderen die op straat slapen. "Het is goed dat we er nu voor zorgen dat er opvang komt", zegt fractievoorzitter Rick van der Zweth. "Het zorgt wel voor onrust, want de nood is bij heel veel mensen hoog om een woning te zoeken."
De timing is erg ongelukkig, zegt PvdA Utrecht over het plan om statushouders voorrang te geven
De Utrechtse PVV noemt de voorrang voor statushouders "onverkoopbaar en bizar". Fractievoorzitter David Bosch: "Het is een grove schande! Utrechters die al 12 jaar moeten wachten hebben het nakijken." De PVV kraakt ook het plan om Utrechtse woningzoekenden in tijdelijke huizen onder te brengen. "Nu komen de statushouders in mooie woningen en Utrechters in flex-barakken. Knettergek zijn ze geworden! Je gaat toch geen noodbarakken bouwen voor de Utrechtse bevolking die gemiddeld 12 jaar moet wachten." De Utrechtse PVV laat zich niet uit over de komst van de statushouders, dat is een aangelegenheid van de landelijke overheid, zegt Bosch.
Ook de partijen die schriftelijke vragen stelden plaatsen vraagtekens bij de tijdelijke woningen die het college als oplossing voor het probleem ziet. Ze willen onder meer weten hoe groot het college de kans van slagen acht, dat die woningen ook daadwerkelijk binnen de beloofde tijd gebouwd gaan worden. Ook willen de partijen weten of de tijdelijke bebouwing niet voor vertraging gaat zorgen bij andere nieuwbouwprojecten waar permanente woningen moeten komen.

'Timing erg ongelukkig'

De partijen zijn bovendien kritisch op het moment dat het college dit bekendgemaakt heeft; precies aan het begin van de zomervakantie. Maarten Koning: "We vinden de timing erg ongelukkig." Van der Zweth is het daar mee eens: "Dit maakt het lastiger om het politiek debat te voeren."
Vanwege het reces is de bezetting bij de fracties minimaal, schrijven de partijen. Ook kan de raad bijvoorbeeld geen mondelinge vragen stellen, omdat er momenteel niet vergaderd wordt. "Daarmee zou eigenlijk alleen een spoeddebat tot de mogelijkheden behoren om hierop te sturen", schrijven de partijen. Ze hebben het college "dringend verzocht" hun schriftelijke vragen binnen veertien dagen te beantwoorden, ondanks het reces.