Behoefte aan 'stukje comfort' veroorzaakt vakantiespits bij autoverhuurders

© RTV Utrecht
Utrecht - Het is druk bij autoverhuurders in de regio. De meeste verhuurbedrijven hebben de komende weken niks meer te huur. Door de vakantie zijn vooral grotere auto's in trek.
"Bij mij en al mijn concullega's is er niks meer te krijgen op het moment", zegt Robbie Altena van autoverhuurbedrijf Autohopper in Leidsche Rijn. "Mensen kiezen toch voor een auto op het moment, ondanks de hoge brandstofprijzen."
'Mensen kiezen toch voor een auto, ondanks de hoge brandstofprijzen'
En dan zijn het niet alleen mensen die zelf geen auto hebben, ook bezitters van een elektrische auto of een kleinere auto kloppen aan bij verhuurbedrijven. Altena: "Deze periode zijn het grote SUV's en grote stations met trekhaak. Mensen met een caravan of met een familie die een heel eind gaan rijden, die willen comfortabel zitten."
Aan de balie staat een vrouw om een auto op te pikken. "We gaan naar Frankrijk. We hadden een auto en nu niet meer, daar hebben we een botsing mee gehad." Toch huurde de vrouw eerder ook al auto's voor op vakantie. "We hebben een stadsauto, omdat die wat robuuster is. Maar een huurauto is groter, rustiger en heeft airco."

Actieradius

Veel elektrische auto's hebben een te kleine actieradius voor lange vakantietrips. "Naar Zuid-Frankrijk wordt nog steeds lastig, dus die komen hier een auto met een benzine- of dieselmotor halen om comfortabel op weg te kunnen." Een 'stukje comfort', dat is het belangrijkst. "Want als je in een vreemd land bent, op zoek naar een laadstation... daar wil je niet mee bezig zijn op vakantie."
"We hebben een stadsauto, omdat die wat robuuster is. Maar een huurauto is groter, rustiger en heeft airco."
Gratis is het niet, een auto huren. Het gaat vaak om nieuwe auto's uit 2021 en 2022. "En we hebben afschrijvingen, onderhoud aan de auto's, het kost allemaal geld."
Voor wie in het buitenland een auto huurt, heeft de Utrechtse autoverhuurder Robbie Altena nog wel wat tips. "Hier doen we het allemaal keurig volgens de regels, maar dat is niet overal zo." Loop dan ook altijd met het personeel mee als je de auto meekrijgt en maak een filmpje om te voorkomen dat oudere schades achteraf op jouw factuur komen. "Maak ook altijd een foto van de kilometerstand en ga voor de zekerheid na dat de auto netjes is afgetankt voor je. Dan heb je er het meeste genot van."