Als iedereen slaapt, houdt de Utrechtse Raymond zijn 40 bewoners in de gaten: 'Ik ben een echt nachtmens'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - Als de zon ondergaat, gaat Raymond Rietbergen aan de slag. Zijn nachtdienst bij de 24-uurs opvang aan de Keulsekade in Utrecht begint. Bij dit pand van de Tussenvoorziening kunnen mensen terecht die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Raymond houdt tot half acht 's ochtends alles in de gaten en biedt waar nodig hulp aan de bewoners.
Zijn dienst begint met de overdracht van de avond naar de nachtdienst. Wat is er afgelopen tijd gebeurd? "Een van onze cliënten is afgevoerd met de ambulance, vermoedelijk een tia." En waren er incidenten en wie komt er vanavond later binnen? Alles wordt besproken. "En als iedereen naar huis gaat, dan zit er hiernaast nog een beveiliger. Ik ben dus niet helemaal alleen", vertelt Raymond.
RTV Utrecht liep een nachtje mee bij de 24-uursopvang aan de Keulsekade in Utrecht
Al iedereen vertrokken is, doet Raymond nog een ronde door het net gerenoveerde pand aan de Keulsekade. "We hebben 30 eenpersoonskamers en daarnaast ook nog drie slaapzalen waar vijf mensen op één zaal kunnen liggen." De kamers voor één persoon zien er prima uit. Ze hebben een goed bed, een wastafel en zelfs een televisie.
"Je hebt hier mensen zitten die een verslavingsachtergrond hebben, maar ook mensen met een medische of psychiatrische achtergrond. Of mensen die om wat voor reden dan ook dakloos zijn geworden. Het is heel divers eigenlijk."

Registratie

Bij de 24-uurs opvang aan de Keulsekade , waar je de hele dag kunt verblijven, kan je niet zomaar aankloppen voor een slaapplek. Je moet geregistreerd staan bij de gemeente. En als je dan naar binnen wil dan moeten je je zakken legen. Alcohol, drugs of wapens zijn taboe. "Iedereen moet door een detectiepoortje, wil je dat niet dan mag je hier ook niet naar binnen."
Na de controle van het gebouw begint een lange nacht voor Raymond. Naast wat administratieve taken zit hij vooral achter een bureau met een groot tv scherm. Daarop zijn de beelden van de ruim twintig bewakingscamera's te zien. Raymond houdt alles in de gaten. Soms zwerven bewoners door de gangen of lopen ze naar beneden om een sigaretje te roken. "Ik houd de camera's de hele nacht in de gaten. Zie ik ongeregeldheden dan dien ik daar adequaat naar te handelen. Van de week was er bijvoorbeeld iemand die midden in de nacht in een psychose belandde. Dan ben je met van alles en nog wat bezig. Je moet de crisisdienst bellen bijvoorbeeld, maar je hebt ook nog 43 andere bewoners waar je je om moet bekommeren."

Wapen

Laatst stond er ook iemand met een pistool voor de deur. Ook toen was Raymond de hele tijd druk in de weer. "Ja, dan is de nacht zo voorbij." Vannacht blijft het relatief rustig. Er komt een vrouw uit haar bed die erg emotioneel is, Raymond biedt een luisterend oor. En even later klopt er iemand aan de deur die graag naar binnen wil, maar dat niet mag vanwege een aantal incidenten. Nachtwaker Raymond blijft rustig, belt met een andere opvang en wijst de nachtbraker vriendelijk de deur.
Raymond houdt van het werken in de nacht, van de sfeer die er dan heerst. "Zolang ik me kan herinneren ben ik een nachtmens. In de nachten ben je er gewoon voor verantwoordelijk dat iedereen veilig is, je houdt een oogje in het zeil en zorgt dat het iedereen goed gaat. Het is een hele andere 'vibe' dan op de dag. Ik vind het heerlijk om te doen."
Rond de klok van vier vindt deze verslaggever het wel welletjes geweest. Raymond blijft nog even "Het was een rustig nachtje", zegt Raymond. "Maar hoe rustiger, hoe beter voor de bewoners. Ik bewaak voor de komende paar uurtjes nog het fort en dan ga ik zelf ook lekker naar huis."

Expeditie Nederland

RTV Utrecht maakt samen met de andere twaalf regionale omroepen en het Caribisch Netwerk het programma Expeditie Nederland dat wordt uitgezonden door Omroep Max. In Expeditie Nederland duiken regionale verslaggevers in uiteenlopende thema’s, van zwerfdieren tot de grote voorjaarsschoonmaak en fietsfanaten tot paastradities. Per aflevering nemen we een kijkje in vier provincies. De reportage over 24-uursopvang in Utrecht is onderdeel van de uitzending van 19 juli die om 18.30 uur wordt uitgezonden op NPO 2.