Domtoren weer in ere hersteld als hoogste kerktoren van Nederland

© RTV Utrecht
Utrecht - De Domtoren is vanaf vandaag weer de hoogste kerktoren van Nederland. Het vierenhalve meter hoge kruis dat de afgelopen maanden werd gerestaureerd, wordt vandaag weer op de spits geplaatst, waarmee het de Nieuwe Kerk in Delft weer voorbijstreeft.
De toren is daarmee weer bijna in zijn oude staat hersteld. De windvaan met de afbeelding van de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten die op het kruis hoort, wordt namelijk nog opgeknapt. Deze moet in ieder geval voor 11 november terug komen, want dat is de laatste dag van de viering van 900 jaar Utrecht.

Eervolle taak

Het kruis werd de afgelopen maanden opgeknapt door de Utrechtse smid Wout van der Horst en hij kwam het gevaarte vanochtend zelf weer terugbrengen. "Heel eervol om te doen", vertelt hij over de klus. "Ik kijk elke dag wel even naar de toren en nu zie je je eigen werk op het icoon van Utrecht staan."
De restauratie van het kruis en het vaandel maken onderdeel uit van de restauratie van de gehele Domtoren. Deze begon in 2019, in 2024 moet de toren weer in volle glorie te zien zijn. RTV Utrecht maakt een documentairereeks over de restauratie van de Domtoren. In de volgende aflevering daarvan is een uitgebreid verslag te zien van het naar boven hijsen van dit kruis. Deze zal worden uitgezonden in december.