Duizenden Utrechtse huurwoningen nog zonder rookmelder, en dat is wel verplicht

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Woningcorporaties in Utrecht hebben de deadline van 1 juli voor het ophangen van rookmelders niet gehaald. Nog duizenden huurwoningen van de corporaties moeten het doen zonder een apparaat dat bewoners waarschuwt voor brand. Die rookmelders zijn sinds twee weken verplicht in elke woning, en de huiseigenaar is daar verantwoordelijk voor.
In Utrecht zijn vier grote woningcorporaties actief, die dus rookmelders zouden moeten ophangen bij hun huurders. Alleen de SSH geeft aan dat de klus tijdig geklaard is. Slechts bij ‘een handvol woningen’ is het niet gelukt, meldt de woordvoerder. Maar de eerlijkheid gebiedt te melden dat de SSH het relatief eenvoudig heeft, in studentenwoningen was de rookmelder al jaren verplicht, en de SSH heeft relatief weinig studio’s en appartementen.
Anders is het bij Portaal, Mitros en Bo-Ex, bij hen gaat het om duizenden woningen die nog niet bezocht zijn. Portaal zegt de afgelopen weken de achterstanden flink te hebben ingelopen, maar in de regio zijn nog steeds duizend woningen zonder rookmelder. Mitros heeft het over circa 10% van het totaal aantal van 28.000. Bo-Ex is kleiner dan de andere twee, maar daar zou het om circa 1.000 woningen gaan.

Personeelstekort en leveringsproblemen

De woningcorporaties geven aan dat leveringsproblemen en personeelstekort verantwoordelijk zijn voor de vertraging. Zo meldt Portaal dat de leverancier van rookmelders een fabriek in Oekraïne heeft. En dus is het logisch dat die leverancier niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Op dit moment wordt er een inhaalslag gemaakt. Volgens de diverse woordvoerders zal het gros van de woningen waar nu nog niets hangt uiterlijk in september alsnog voorzien zijn van een rookmelder. Dan zal er altijd nog een klein aantal woningen overblijven. Dat komt omdat niet iedereen wil of kan meewerken aan een afspraak voor een monteur.
De woordvoerder van Bo-Ex laat weten dat de corporatie contact heeft gezocht met verzekeringsmaatschappijen. Volgens Bo-Ex zijn alle huurders voorlopig nog steeds verzekerd, ondanks het ontbreken van het apparaatje.
De woordvoerder van de SSH benadrukt dat er ook bij particuliere huizenbezitters nog veel schort aan de aanwezigheid van rookmelders. Daarom heeft de SSH aan het eigen personeel gratis rookmelders ter beschikking gesteld.