Vitens roept klanten op wijs om te gaan met water, waarom is dat belangrijk en hoe doe je het?

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Utrecht - Even afkoelen onder de douche, een zwembadje opzetten in de tuin of de planten en bloemen extra sproeien. Volgende week stijgt het kwik tot boven de dertig graden en daarmee neemt ook de vraag naar drinkwater enorm toe. Thomsy Jongepier van waterbedrijf Vitens roept iedereen daarom op tijdens warme dagen 'wijs met water om te gaan'. "Alle kleine beetjes helpen." Wat kun jij doen om bewust met water om te gaan?
Eerst even terug naar waarom dat zo belangrijk is. Op de productielocatie van Vitens in Leidsche Rijn waar Thomsy werkt, staan een aantal reservoirs waarin het drinkwater wordt opgeslagen. "En normaal is onze productie ongeveer in balans met de vraag. Maar tijdens de piekmomenten, 's ochtends en 's avonds, zien we dat het verbruik toeneemt en dat die reservoirs leegraken", legt zij uit. "

Spitsuren

Nu is dat normaal geen probleem, omdat de reservoirs buiten die spitsuren weer bijgevuld worden. "Maar op warme dagen neemt die vraag toe en duren de piekmomenten langer", schetst Thomsy het probleem. Het water kan dan niet voldoende aangevuld worden. "En dan kan het best spannend worden. Gelukkig is dat nog niet gebeurd."
Kunnen die waterreservoirs dan niet gewoon groter worden gemaakt? "Dat dacht ik dus ook altijd", vertelt Thomsy. Maar volgens haar is dat geen optie, omdat de kwaliteit dan niet gewaarborgd kan worden. "We willen dat het water dagvers bij de klant komt, dat kan niet dan niet meer. Bovendien zijn grotere reservoirs ook duurder. En water moet wel voor iedereen betaalbaar blijven."

Hoe doe je dat?

Nu er volgende week temperaturen van 35 graden aan lijken te komen, is het dus belangrijk goed te letten op je waterverbruik. Maar hoe doe je dat? Thomsy maakt een rondje door haar eigen huis in Utrecht om dat uit te leggen. Ze begint in haar tuin, die ze eigenlijk nooit sproeit. "Door dat niet of minder te doen worden de wortels van planten minder lui en groeien ze dieper in de grond."
Wie toch wil sproeien, kan dat beter 's ochtends vroeg of 's avonds laat doen. "Dan is de zon al weg en verdampt het water minder. En ik zeg altijd, na zonneschijn komt regen. Dus houd het weerbericht in de gaten en ga niet sproeien als er natte dagen aankomen."

Bespaarknop gebruiken

Verder zijn er een hoop kleine dingen die iedereen kan doen, stelt Thomsy. "Laat de vaatwasser bijvoorbeeld 's nachts draaien en zorg dat hij vol is. Douche korter en gebruik de bespaarknop bij het doorspoelen van je toilet. Daar bespaar je al gauw 8 liter water per dag mee, op een gemiddeld verbruik van 120 liter", rekent ze voor. Voor wie het niet weet, dat is de kleine van de twee knoppen die vrijwel ieder toilet heeft."
Als het aan Vitens ligt, worden toiletten überhaupt niet meer doorgespoeld met drinkwater, vertelt Thomsy. "We zijn er mee bezig om te zorgen dat bij nieuwbouwprojecten daarvoor ander water wordt gebruikt. En dat zou je ook kunnen gebruiken om de tuin te sproeien of je kleren te wassen", legt ze uit.
Tot die tijd moet iedereen dus vooral de bespaarknop gebruiken. En kijken waarop je zelf kunt bezuinigen. "Want alle kleine beetjes helpen en we moeten zuinig zijn op ons drinkwater."