Een Laan van Moskou in Utrecht, is dat wel gepast? 'Maak er Laan van Kiev van'

Archieffoto Utrechtse gemeenteraad.
Archieffoto Utrechtse gemeenteraad. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Vanuit de Utrechtse gemeenteraad klinkt protest tegen de voorgenomen straatnaam Laan van Moskou in Leidsche Rijn. Rond 2024 moet een nog niet aangelegde straat in het stadsdeel zo gaan heten. Geen goed idee, als het aan de PvdA ligt.
"Een straatnaam is meer dan een geschiedenisles; het is een eerbetoon. Utrecht moet daarom verantwoord omgaan met het vernoemen van straatnamen", vinden gemeenteraadslid Ilse Raaijmakers en commissielid Titus Stam. Ze vragen het college om vanwege de oorlog een verandering van de naam te overwegen. De PvdA-ers opperen om de Laan van Moskou bijvoorbeeld te veranderen in de Laan van Kiev/Kyiv, "als steun en eerbetoon voor de honderden Oekraïense vluchtelingen die nu in Utrecht verblijven".
Raaijmakers en Stam wijzen erop dat burgemeester Sharon Dijksma vorige maand tijdens een commissiedebat aangaf dat bij nieuwe straatnamen naar inclusie en herkenbaarheid zal worden gekeken. "Daarnaast gaf wethouder Linda Voortman in december 2021 aan de voorkeur te geven aan een open en zorgvuldige dialoog over al bestaande controversiële straatnamen (zoals de JP Coenstraat) in onze stad", stellen de twee politici.
De PvdA'ers willen weten hoe de dialoog over al bestaande controversiële straatnamen in de stad verloopt en of er straatnamen aangepast kunnen worden.