Wielerwedstrijd voor wereldtop van de dames trekt door Leidsche Rijn: 'Uniek in de wereld'

Een deelnemer aan de Ladies Tour in Utrecht vorig jaar.
Een deelnemer aan de Ladies Tour in Utrecht vorig jaar. © Fotostudio RedGreenBlue
Utrecht - Er wordt weer gefietst vandaag en niet alleen in de Franse Alpen, maar ook in het Máximapark in Leidsche Rijn. Daar begint om 19.00 uur de vijfdaagse vrouwenkoers de Baloise Ladies Tour met een tijdrit. Zo'n 150 wielrensters verschijnen aan de start, onder wie toppers als Ellen van Dijk en Lorena Wiebes. Volgens organisator Geert Stevens gaat het om een van de mooiste evenementen van het jaar: "Het speciale in dit verhaal is dat we zowel Nederland als België aandoen in één en dezelfde wedstrijd. Dat is uniek in de wereld en daar zijn wij best trots op."
De vijfdaagse Ladies Tour is maar één dagje in Utrecht. Vandaag rijden de deelnemers van het Máximapark naar het Berlijnplein. Daarna steekt het wielercircus de grens over naar de Belgische steden Herzele, Cadzand, Knokke en Deinze.
We hebben bewust Nederland erbij genomen om de belangstelling in België aan te wakkeren.
Geert Stevens, organisator Baloise Ladies Tour
De organisatie koos expres voor Nederland als startplek. Stevens: "We hebben bewust Nederland erbij genomen om de belangstelling in België aan te wakkeren." Vrouwenwielrennen is in Nederland namelijk populairder dan bij de Zuiderburen. Volgens Stevens moet België een inhaalslag maken: "Het klopt wel dat Nederland op dit vlak de afgelopen jaren, vooral in het vrouwenwielrennen, een enorme voorsprong heeft gemaakt."
Organisator Geert Stevens over Baloise Ladies Tour
Voor veel rensters is deze wedstrijd de laatste voorbereiding voor de Tour de France voor vrouwen die begint op 24 juli. Het gaat dus ergens om, en Stevens wacht dan ook een lange dag. "De wedstrijd begint vanavond om 19.00 uur maar eigenlijk begint het allemaal al om 12.00 uur met de ploegen die aankomen, de inschrijving, rugnummers die worden uitgedeeld, er is een ploegleiders vergadering, een vergadering met de jury, zodat iedereen mee is in het verhaal. "
Stevens heeft er zin in en desgevraagd heeft hij ook nog tips over welke renners in de gaten gehouden moeten worden bij deze achtste editie. "We mogen zeker een figuur als Shirin van Anrooij niet uit het oog verliezen. Zij is vorige week nog Europees beloftenkampioene geworden, zowel in het tijdrijden als op de weg. Er komen ook negen nationale kampioenen aan de start uit verschillende landen. Dus qua deelnemersveld zitten we heel goed."