Herstel werfkelders Utrecht gaat stroef, bewoners noemen gesprekken met gemeente 'zinloos'

Utrecht - "Het herstel van het Utrechts wervengebied verzandt in onenigheid over de kosten en dreigt een goudmijn te worden voor managers, deskundigen en juristen." Dat schrijven de werfkeldereigenaren in een brief aan de gemeente. Ze reageren hiermee op de tijdelijke financiële regeling, die de gemeente vorige week naar buiten bracht.
De ontevredenheid onder de bewoners aan de Utrechtse grachten is groot. "Het is teleurstellend dat over een passend aanbod niet vooraf overleg is gepleegd met de betrokkenen. Het aanbod roept vragen op die precies raken aan de kern van het verschil van inzicht", zo schrijven de bewoners.
Het wervenstelsel in Utrecht moet nodig opgeknapt worden. Miljoenen heeft de gemeente hiervoor uitgetrokken. Het daadwerkelijke onderhoud is op veel plekken nog niet begonnen, omdat eigenaren en gemeente het niet eens worden over de verdeling van de kosten. Dat heeft vooral te maken met de vraag wie verantwoordelijk is voor de schade. Is het regulier onderhoud om de kelder waterdicht te maken of komt het door het zware verkeer dat er overheen rijdt? In alle gevallen vinden bewoners dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet pakken.
Veiligheid
Ronald van de Krogt woont aan de Kromme Nieuwegracht en zijn kelder staat op instorten. "Ik kom liever niet in de kelder, want in het verleden zijn er ook stukken van het plafond naar beneden gekomen." 25 jaar geleden heeft hij de kelder waterdicht laten maken, maar inmiddels zitten de scheuren weer overal. "Stel dat er elke dag een helikopter op je dak landt en die beschadigt uiteindelijk het dak. Dan moet je als helikopterpiloot niet zeggen: willen jullie even meebetalen aan het herstellen van het dak. Nee, dan zeg je: heel veel sorry, we zullen de schade aan je dak betalen." Volgens Van de Krogt zit daar de crux. De gemeente is eigenaar van de buitenmuur en die heeft geen fundament meer en daarom is de rest van zijn kelder beschadigd, stelt hij.
Al jaren wordt er gediscussieerd over wie verantwoordelijk is voor de schade. Volgens Van de Krogt is de schuldvraag duidelijk. "De kelder gaat scheuren, omdat de gevel naar buiten zakt en dan hebben we weer lekkage. Dat is niet onze schuld. Dat is volgens mij de schuld van de eigenaar van de buitenmuur en dat is de gemeente."
Keukentafelgesprekken lopen stroef
De gemeente heeft keukentafelgesprekken gevoerd met eigenaren van kelders die op de planning staan om binnen nu en 3 jaar opgeknapt te worden. "Op basis van deze gesprekken is ons beeld dat keldereigenaren begrip hebben voor de kostenverdeling en de uitganspunten voldoende basis vormen om tot nadere afspraken te komen. Voor een klein aantal keldereigenaren is dat niet het geval", zo schrijft de gemeente in antwoord op vragen van RTV Utrecht.
Gisteravond zijn de bewoners van de Nieuwegracht, Oudegracht, Kromme Nieuwegracht, Choorstraat en Drift bij elkaar gekomen. En zij denken toch echt anders over de gesprekken die zijn gevoerd. "Die gesprekken worden door betrokken bewoners als zinloos en ineffectief ervaren, terwijl de houding van het projectteam als onprettig en intimiderend is ervaren. Dit geldt overigens niet voor de wervenmeester."
Herstel van vertrouwen
Alles was er nu op gericht om het vertrouwen te herstellen. Al jaren zijn keldereigenaren enorm teleurgesteld in de gemeente. Zij zijn er van overtuigd dat de schade aan hun kelders is veroorzaakt door onder meer boomwortels en zwaar verkeer. In de tijdelijke financiële regeling vergoedt de gemeente alle schade als met zekerheid is vast te stellen dat zij verantwoordelijk is. Is het niet eenduidig vast te stellen, dan willen ze verder onderzoek en vergoedt de gemeente 90 procent van de kosten. Bewoners zien dat als het begin van een handreiking, maar aanvaarden het bod niet.
De gemeente benadrukt dat het een tijdelijke regeling is en dat ze eind 2023 met een definitieve regeling komen in overleg met de keldereigenaren.