Recreatiesector hoopt op herstel met Vuelta in zicht: 'Reserves zijn uitgeput'

© Innovatietafel Toerisme Heuvelrug
Utrecht - De recreatiesector in onze regio heeft de hoop gevestigd op de zomervakantie. Met onder meer de Vuelta in het vooruitzicht, proberen ondernemers omzet in te lopen. Zaterdag 20 augustus rijden door renners door de Gelderse Vallei en over de Utrechtse Heuvelrug.
Met ruim 11.000 banen is de recreatiesector daar een grote speler. Recreatie en toerisme worden ook steeds belangrijker voor het in stand houden van v winkels, horeca, cultuur en erfgoed. “Corona heeft recreatie en toerisme hard geraakt”, zegt directeur Michiel van der Schaaf van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei. “Door de langdurige lockdowns in de afgelopen twee jaar zijn reserves uitgeput en is de continuïteit van gezonde toeristische ondernemingen ook in onze regio in gevaar gekomen. Het herstellen van de recreatiesector is dus cruciaal."
Om de herstart van de sector op gang te helpen, werkte RBT Heuvelrug en Vallei samen met overheden en marktpartijen. “Hoe sneller en duurzamer we de komende jaren kunnen zorgen voor vraagherstel, hoe meer gezonde bedrijven op de been blijven waardoor werkgelegenheid en voorzieningen ook in de toekomst zoveel mogelijk behouden blijven.”

Volop kansen

Mede door het goede weer met Pasen en in de meivakantie was de seizoenstart dit jaar hoopgevend, zegt Van der Schaaf. “Meer bewoners van onze regio zijn er dit jaar vroeg op uit geweest en kiezen voor een kortere zomervakantie of dagjes weg. Daarnaast lijkt het erop dat ook dit jaar de vakantieparken, campings en hotels in onze regio veel gasten tegemoet kunnen zien."
Omdat vakantiegangers er vaak op uitgaan, biedt dat volgens de RBT-directeur volop kansen voor musea, horeca, winkels, attracties en ander dag-aanbod dat ook voor bewoners en bedrijven van grote waarde is. “Het is fijn te zien dat mensen weer als vanouds genieten van onze prachtige regio.”

Vuelta-toerisme

Of de Vuelta in augustus ook heel veel extra toeristen naar bijvoorbeeld hotels in de provincie Utrecht trekt, is nog lastig te zeggen. De gemiddelde kosten liggen in de stad Utrecht al snel boven de 200 euro in de nacht van 19 op 20 augustus. In de regio zijn de tarieven wat lager.
Waar de Vuelta-wielerploegen zullen logeren is nog niet bekendgemaakt. Tijdens de Tour de France in 2015 waren onder meer Hotel Mitland in Utrecht, Hotel Postillion in Bunnik, Van der Valk in Utrecht en De Bilt en het Carlton hotel bezet door deelnemende teams.