Utrecht legt zich neer bij uitspraak in rechtszaak over hogere huren Wilhelminawerf

© Wilhelminawerf
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat niet in hoger beroep in een zaak tegen projectontwikkelaar Kondor Wessels Projecten (KWP). De civiele procedure werd door de gemeente aangespannen omdat er bij het nieuwbouwproject Wilhelminawerf een hogere huur voor de appartementen wordt gevraagd dan eerder zou zijn gecommuniceerd. De rechter gaf de gemeente echter ongelijk.
In 2016 hadden KWP en de gemeente contact over de huurprijzen die gevraagd zouden worden voor de nieuwe huurappartementen aan de Kanaalweg in Utrecht. In een brief aan de gemeente had de projectontwikkelaar de tarieven over de huurprijzen opgenomen, maar de rechter oordeelde eerder dat dat niet juridisch bindend is.

Geen hoger beroep

De kans dat er in hoger beroep een streep door de uitspraak van de kantonrechter wordt gezet is volgens de advocaat van de gemeente weliswaar 'kansrijk', maar het staat niet vast dat de gemeente alsnog gelijk krijgt. Verder meldt het college dat KWP geen directe invloed heeft op de gehanteerde huurprijzen in Wilhelminawerf.
"Ook met een hoger beroep kunnen we voor deze bewoners dus niets meer veranderen. (...) Het maximaal haalbare is dat het hof met ons meegaat dat de ontwikkelaar hier niet correct heeft gehandeld." Bovendien kost een hoger beroep weer een hoop extra tijd en geld. De gemeente kiest er daarom voor de zaak te laten rusten.
De gemeente Utrecht spreekt wel van een leerzaam traject. "Zo hebben we onder meer geleerd hoe belangrijk het is om in dit soort processen met lange doorlooptijden elkaar over en weer scherp te houden, duidelijk te zijn in hoe dit soort brieven met informatie te definiëren en gemaakte afspraken zorgvuldig samen af te hechten."