Utrecht neemt 'radicale' maatregelen om asielcrisis en woningmarkt aan te pakken

Burgemeester Dijksma en wethouder Streefland bezochten eerder dit jaar de vluchtelingenopvang in de Jaarbeurs.
Burgemeester Dijksma en wethouder Streefland bezochten eerder dit jaar de vluchtelingenopvang in de Jaarbeurs. © ANP
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat vanaf 1 augustus gedurende zes weken vrijwel alle sociale huurwoningen die vrijkomen geven aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dat schrijft de Volkskrant, die spreekt van een 'radicale maatregel'. Daarnaast is de stad van plan om binnen 2,5 jaar versneld 2500 tijdelijke sociale huurwoningen te realiseren.
Door in zes weken zo'n 490 statushouders te huisvesten wil de stad bijdragen aan een oplossing voor de crisis in de asielopvang. Als dat aantal wordt gehaald kan Utrecht zo snel mogelijk voldoen aan zijn wettelijke taakstelling voor de huisvesting van statushouders voor dit jaar. Ook wordt de achterstand van vorig jaar dan ingehaald.
"We kiezen voor de korte klap", zegt wethouder Rachel Streefland van Asiel en Integratie tegen de Volkskrant. "Het doet even zeer, maar daarna kunnen we snel weer overgaan naar normaal."
Dat we voor deze radicale maatregel kiezen, geeft aan hoe groot de asiel- en wooncrisis zijn.
Wethouder Rachel Streefland
Haar collega-wethouder Dennis de Vries, die over Wonen gaat, zegt: "Radicale tijden vragen om radicale oplossingen." Tegen RTV Utrecht vertelt hij dat de vluchtelingen niet op één plek in de stad komen. "Ze worden verspreid over de stad. Het gaat om gezinnen, maar ook om alleenstaanden. De willen de juiste personen aan juiste woningen koppelen."
De wethouders erkennen dat de maatregel tot scheve gezichten kan leiden bij mensen die een huis zoeken. De wachttijd voor een huurwoning bij een corporatie in Utrecht is ongeveer elf jaar. "Gisteren heb ik nog gezeten met de belangenvereniging van huurders", zegt De Vries. "Juist om het verhaal goed aan hen uit te leggen." Streefland voegt toe: "Dat we voor deze radicale maatregel kiezen, geeft aan hoe groot de asiel- en wooncrisis zijn."

2500 extra woningen, om te beginnen in Hoograven

De plannen voor snellere huisvesting van vluchtelingen worden op hetzelfde moment bekendgemaakt als het voornemen om binnen 2,5 jaar versneld 2500 tijdelijke sociale huurwoningen neer te zetten. Het gaat om huizen die tien tot vijftien jaar blijven staan. De eerste 450 huizen moeten volgende zomer al klaar zijn. Ze komen in de wijk Hoograven-Zuid, vlakbij de A12.
Wethouder De Vries wil het aantal beschikbare woningen 'structureel verhogen door versneld tijdelijke woningen te realiseren'. "Het gaat om duizend huizen in 2023 en de rest een jaar later. Dit aantal komt bovenop al bestaande plannen voor permanente sociale huurwoningen. Hiermee bieden we woningzoekenden meer perspectief."
Wethouder Dennis de Vries in gesprek met Radio M Utrecht: 'We zijn bewust dat het heel radicale maatregel is.'
De Utrechtse plannen passen in het beleid van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Hij wil dat op plekken met een woningtekort snel flexwoningen gebouwd kunnen worden. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwde gisteren nog dat zijn verwachtingen te rooskleurig zijn.