Hof: medewerker Diakonessenhuis terecht ontslagen wegens seksuele intimidatie

© RTV Utrecht
Utrecht - Een 58-jarige medewerker van het Diakonessenhuis in Utrecht is terecht ontslagen wegens seksuele intimidatie. Dat heeft het Gerechtshof in hoger beroep bepaald.
De man, die vijftien jaar werkzaam was voor het ziekenhuis, noemde de borsten van een collega “dubbele airbags”. Verder is voldoende aannemelijk geworden dat hij een borst van zijn collega heeft aangeraakt. Het hof baseert zich hierbij onder meer op verklaringen van de vrouw, berichtenverkeer en analyses van camerabeelden. De man zou eerder ook al hebben geïnformeerd naar het liefdesleven van de vrouw en vroeg of ze een vibrator gebruikte.
De ontslagen Diak-medewerker ontkent stellig dat hij zijn collega heeft betast. De vrouw zou hem in een kwaad daglicht hebben willen stellen. Het hof ziet geen objectieve aanknopingspunten voor deze stelling. "De vrouw heeft het incident juist klein gehouden. Ze heeft pas op doorvragen van de leidinggevende verteld wat er gebeurd was", stelt het hof.
De man wilde met zijn hoger beroep zijn ontslag terugdraaien en vroeg ook een zogenoemde transitievergoeding, maar dat gaat dus niet gebeuren. Dat hij door de gebeurtenissen in een echtscheidingssituatie terecht is gekomen en zijn huis dreigt te verliezen, is voor de rechter vanwege de ernst van de zaak geen aanleiding om tot een andere afweging te komen.
Het hof neemt ook meegewogen dat de medewerker in 2017 na een schorsing van een week een formele waarschuwing heeft gekregen in verband met grensoverschrijdend gedrag. Hij stuurde toen, naar eigen zeggen per ongeluk, een pornografische afbeelding en filmpje naar een leidinggevende.