Utrechter opgepakt in New York in verband met 30 jaar oude moordzaak

© Pixabay
Utrecht - Op luchthaven John F. Kennedy in New York is afgelopen weekend een 58-jarige man uit Utrecht gearresteerd voor een moordzaak van dertig jaar geleden. Nieuw dna-onderzoek in de zaak heeft tot zijn arrestatie geleid. Dat meldt het openbaar ministerie van Santa Clara County.
De moord waarvan de van origine Amerikaanse John Kevin W. wordt verdacht, is die op de destijds 25-jarige Laurie Houts uit de plaats Mountain View in de staat Californië. Zij werd op 5 september 1992 dood aangetroffen in haar auto, nadat ze gewurgd was.

Nieuw bewijs

De Utrechter, die ceo is van een Amerikaans softwarebedrijf dat ook een vestiging in Nieuwegein heeft, werd destijds ook al verdacht in de zaak. Er was toen echter te weinig bewijs tegen hem. Nieuwe dna-technologieën hebben daar dus verandering in gebracht.
De Nederlandse autoriteiten kregen vanuit Amerika het verzoek de woning en het bedrijf van W. te doorzoeken. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland bevestigt na berichtgeving van de Telegraaf dat er in zowel Utrecht als Nieuwegein dit weekend een huiszoeking is geweest.

Jaloezie

Het slachtoffer en W. kenden elkaar omdat Houts een relatie had met de kamergenoot van de Utrechter. Hij zou jaloers zijn geweest op het slachtoffer vanwege haar relatie met de man. Daarnaast had hij geen alibi voor de nacht waarin Houts om het leven werd gebracht. Zijn vingerafdrukken werden aangetroffen aan de buitenkant van de auto, maar de politie kon destijds niet bewijzen dat hij ook daadwerkelijk in het voertuig was geweest.
In 1996 werd W. voor de tweede keer vrijgesproken in de zaak, waarna de onderzoeksrechter stelde dat er nieuw bewijs nodig zou zijn om de man opnieuw te kunnen berechten. Vlak daarna verhuisde de verdachte naar Nederland. De politie denkt dat het nu meer kans maakt hem met succes te vervolgen, omdat met behulp van nieuwe technieken dna van W. is gevonden op het touw dat gebruikt is om Houts te wurgen. Als de man schuldig wordt bevonden, kan hij een levenslange celstraf krijgen.