Xtc-winkel opent in Utrecht, maar pillen kan je er niet kopen

De pui van de 'xtc-winkel'
De pui van de 'xtc-winkel' © RTV Utrecht
Utrecht - Hartje Utrecht, een leeg winkelpand in de Vinkenburgstraat. De knalgele posters op de ramen liegen er niet om: 'De xtc-winkel, 15 juli open'. Voorbijgangers blijven staan en kijken naar binnen: wat kan er waar zijn van deze aankondiging?
Xtc, een afkorting van het Engelse woord ecstasy, is een bekende (party)drug die vooral in het uitgaansleven wordt gebruikt. De drug is niet legaal te verkrijgen in Nederland.
Op de site van de xtc-winkel is te lezen dat het gaat om een kunstproject. De bedenkers willen onderzoeken hoe een mogelijke regulering van xtc eruit moet komen te zien.

Wie zit er achter?

De initiatiefnemer achter deze 'winkel' is het Amsterdamse Poppi Drugsmuseum en stichting Mainline. Het museum heeft nu nog geen vaste locatie in maar hoopt die volgend jaar te krijgen. Dat doet het mede door pop-up locaties zoals de xtc-winkel te openen.
Machteld Busz, directeur van Poppi, laat weten dat er niet écht xtc zal worden verkocht in de winkel. "We willen alleen ontdekken hoe regulering van xtc er in Nederland uit zou kúnnen zien. We willen het gesprek over drugs open voeren."
Bij het project zijn allerlei (Utrechtse) kunstenaars betrokken. Op dit moment richten zij de winkel in. Vanaf de straat is een gigantische xtc-pil met daarop een smiley te zien. Busz: "We maken kunst, dus we trekken het ook een beetje over de top. We willen ons publiek prikkelen."

Wetenschappelijk onderzoek

In de winkel komen drie nagebouwde xtc-verkooppunten: een apotheek, een speciaalzaak en een feestje. Bezoekers mogen de voorwaarden voor regulering bedenken: is er een maximumaantal pillen dat je mag kopen? Is er een leeftijdgrens? Mag je reclame maken voor xtc?
Door middel van tablets en andere interactieve methodes peilt Poppi de mening van het publiek. Die resultaten worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek: onder welke voorwaarden is gereguleerde verkoop acceptabel voor Nederlanders? Dat onderzoek gebeurt in samenwerking met de Universiteit Utrecht en wordt aangevuld met kwalitatief onderzoek op basis van allerlei focusgroepen.

Deze 'winkel' is overigens niet de eerste die de verkoop van xtc aankondigt in Utrecht. Eerder hielden de Jonge Democraten al een vergelijkbare actie.

Eén van de redenen dat de xtc-winkel in Utrecht wordt geopend is omdat de gemeente volgens Busz "zoekende is op dit onderwerp". Daarnaast speelt ook mee dat het Poppi museum financiële steun krijgt van de Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht.

De winkel opent vrijdagmiddag voor publiek. Entree kost 10 euro (zonder studentenkorting). Eind september sluit de pop-up weer.