Utrechtse binnenstad krijgt meer voetgangersgebied en autoluwe straten

© Tobias Bos
Utrecht - Voetgangers krijgen meer ruimte in de binnenstad van Utrecht. Het voetgangersgebied wordt per 1 augustus dit jaar uitgebreid. De fiets en de auto moeten juist inleveren.
In het nieuwe voetgangersgebied zijn fietsers 's middags tussen 12.00 uur en 18.00 uur niet langer welkom. De uitbreiding geldt onder meer voor de Servetstraat, Zadelstraat, Buurkerkhof, Hollandse- en Vlaamse Toren, Vredenburgkade en de Rijnkade. Vanaf volgende maand maken voetgangers hier overdag de dienst uit.
Daarnaast komen er een aantal autoluwe straten bij. Het gaat dan om de Neude Westzijde, Korte Minrebroederstraat, een deel van de Annastraat, Oudkerkhof en het deel van de Mariaplaats dat aansluit op de Zadelstraat. Auto's zijn daar voortaan alleen welkom binnen de venstertijden voor laden en lossen of met een ontheffing.

Uiteenlopende reacties

Tot eind vorig jaar kon iedereen reageren op de voorgenomen uitbreiding. In totaal kwamen er ruim tweehonderd reacties binnen, die volgens de gemeente sterk uiteenliepen. Zo geven voorstanders aan blij te zijn dat er meer ruimte komt voor wandelaars en winkelend publiek. Maar sommige mensen zouden graag zien dat er in meer straten altijd gefietst kan worden. Ook zijn er zorgen over fietsers in de ochtend op drukke dagen als fietsen tot 12.00 uur is toegestaan.
Sinds 2020 was een groot deel van de nu toegevoegde straten al voetgangersgebied. Dit moest ervoor zorgen dat mensen tijdens corona makkelijker 1,5 meter afstand konden houden. Die tijdelijke uitbreiding loopt af wanneer de nieuwe regeling ingaat.

Voetgangersgebied steeds groter

Het voetgangersgebied is de afgelopen jaren meerdere keren uitgebreid en omvat inmiddels een groot aantal straten in de binnenstad. Met de nieuwste uitbreiding gaat het om de volgende straten:

Lijnmarkt, Choorstraat, Oudegracht Westzijde tot aan Lange Viestraat, Boterstraat, Steenweg, Lange Elisabethstraat, Vredenburg, Donkerstraat, Mariastraat, Achter Clarenburg, Voor Clarenburg, Korte Elisabethstraat, Zakkendragerssteeg, Drieharingenstraat, Hamsteeg, Bakkerstraat, Lauwersteeg, Hekelsteeg, Massegast, Vinkenburgstraat, Neude, Schoutenstraat, Oudegracht Oostzijde van Hamburgerbrug, Donkeregaard, Lichtegaard, Vismarkt, Stadhuisbrug, Ganzenmarkt, Wed, Oudegracht Oostzijde tot aan de Potterstraat, Drakenburgstraat, Servetstraat, Zadelstraat, Buurkerkhof, Hollandse Toren, Vlaamse Toren, Vredenburgkade, Rijnkade.