Lachgasverbod Utrecht uitgebreid: 'Het schrikt beginners af, maar hou de bestaande gebruikers in beeld'

© ANP
Utrecht - In vrijwel heel Utrecht geldt nu een lachgasverbod. De gemeente heeft Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern, Zuid en Noordoost toegevoegd aan de lijst met wijken waar mensen geen tanks of ampullen lachgas bij zich mogen hebben, laat staan het gebruiken. Utrecht kondigde de maatregel twee weken geleden aan en sinds vandaag is hij officieel van kracht.
Eerder gold een dergelijk verbod al in Overvecht, West, Noordwest en Zuidwest. In die wijken werd de meeste overlast gemeld. Verslavingszorginstelling Jellinek ziet twee effecten, zei jeugdpreventiemedewerker Jacqueline Krouwel vanmorgen op Radio M Utrecht. Voor nieuwe gebruikers schrikt een verbod af, en mensen die al langer lachgas gebruiken verdwijnen uit beeld.
Jacqueline Krouwel van Jellinek op Radio M Utrecht

Verplaatsen

"Nieuwe gebruikers denken 'Goh, het mag dus niet, het is echt verboden'", aldus Krouwel. "Groepen die al gebruiken verplaatsen zich naar andere wijken en mogelijk zelfs naar buiten de stad, bijvoorbeeld naar Maarssen. Het gebeurt nog steeds, dus je zult er wel vat op moeten houden om te voorkomen dat ze in hotels of op andere plekken belanden waar je geen zicht meer op ze hebt."
Af en toe lachgas gebruiken levert voor de verslavingszorg geen problemen op, zegt Krouwel. Maar tientallen of zelfs honderden ballonnen op een avond aan je mond zetten is echt zorgelijk. Want als je het veelvuldig doet heeft ook lachgas zeker een verslavend effect.
Het inademen van de werkzame stof di-stikstofmonoxide geeft direct een korte, dromerige roes die tot enkele minuten kan duren. "Sommige mensen vinden dat hartstikke leuk", zegt Krouwel. "Het nadeel is dat het een tekort aan vitamine B12 kan geven als je veel lachgas gebruikt. Dat kan tintelingen in je armen en benen geven, wat een risico is als je nog achter het stuur moet."

Preventie

Een landelijk lachgasverbod is uitgesteld tijdens de coronacrisis. De wetgeving wordt nu in 2023 verwacht. Gemeentes kiezen zolang voor lokale verboden. Intussen wordt ook ingezet op preventie.
"We geven voorlichting in de wijken", zegt Krouwel van Jellinek. "Maar we trainen ook huisartsen en politieagenten hoe ze ermee om kunnen gaan. Als je dan een jongere op straat ziet met wie wat aan de hand is, hoe kun je dan niet alleen maar een boete uitdelen maar ook de weg naar de juiste zorg vinden?"

Binnenstad en Oost

Met het uitbreiding van het lachgasverbod in Utrecht gaan politieagenten en handhavers vaker optreden. Alleen in de Binnenstad en in Oost is het middel nog niet verboden. Daar is een juridische oorzaak voor. Voor een gebiedsverbod moet de gemeente aantonen dat er overlast is, en daar is volgens de officiële cijfers geen sprake van.
Er zijn ernstige zorgen over de gezondheid en verslavingsproblemen van lachgasgebruikers. Ook is er een toename van lachgasgebruik in het verkeer, wat kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Ten slotte vervuilen de ballonnen en ampullen die worden achtergelaten de stad, aldus de gemeente.