Corona-thuistest minder nauwkeurig als je geen klachten hebt: 'Test opnieuw als je symptomen krijgt'

© ANP
Utrecht - Corona-zelftests zijn minder nauwkeurig bij mensen die geen symptomen van een besmetting hebben. Dat wijst een studie van een groep onderzoekers onder leiding van het UMC Utrecht uit. Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72 tot 80 procent van de werkelijk besmette mensen een negatieve uitslag krijgt. Bij Covid19-achtige klachten is de zelftest voldoende betrouwbaar, was eerder al vastgesteld.
Dat schrijft Medicalfacts.nl, een website met medisch nieuws voor professionals in de zorg. Bekend was al dat de gevoeligheid van zelftesten in het algemeen lager is bij mensen die geen symptomen hebben. Een proef met drie commercieel verkrijgbare zelftests tussen half januari en eind maart verbindt daar nu een getal aan. Zo'n 3.600 proefpersonen zonder klachten kregen eerst een zogenoemde PCR-test en kreeg drie zelftests mee om thuis te gebruiken. Daaruit kwam naar voren dat het merendeel van de mensen die toch besmet bleken daar via de thuistest niet achter waren gekomen.
De gebruikte thuistest bij het onderzoek zijn Acon Labs (‘Flowflex’), MP Biomedicals (‘MPbio’), en Siemens-Healthineers (‘Clinitest’). Epidemioloog Carl Moons van UMC Utrecht zegt volgens Medicalfacts dat een negatieve zelftest geen garantie biedt. Hij benadrukt dat het belangrijk is om de test te herhalen zodra er coronaklachten optreden. Dan is een zelftest namelijk wél nauwkeurig.
De uitkomst van het onderzoek is belangrijk voor overwegingen om zelftesten bij mensen zonder enige klachten te gebruiken als screeningsinstrument, aldus Medicalfacts. Het advies is om na een negatieve zelftest de test opnieuw te doen - bijvoorbeeld de dag erna - wanneer men zich onder kwetsbare mensen gaat mengen. De onderzoeksresultaten geven ook aan dat hygiënemaatregelen zoals afstand houden, ventilatie, mondkapjes en hoesten in de elleboog nog altijd belangrijk zijn om kwetsbare mensen te beschermen.