Woning in Utrecht Overvecht gesloten na reeks van dreigingen en explosies

Maniladreef
Maniladreef © Google Streetview
Utrecht - Opnieuw is er een woning gesloten in de regio Utrecht. Burgemeester Dijksma sloot vandaag een woning aan de Maniladreef in Utrecht Overvecht. De sluiting houdt verband met de sluiting van andere woningen van afgelopen dagen in de regio Utrecht. Hiervoor werd donderdag een 42-jarige Hagenaar aangehouden.
De woning is gesloten omdat er zorgen waren over de veiligheid van de bewoners en 'over gevaar voor verstoring van de openbare orde', meldt de gemeente Utrecht.

Woningexplosies

In de nacht van zaterdag op zondag vond er in Huizen een woningexplosie plaats. Dit was een van de twee huizen die vorige week zondag uit voorzorg werd gesloten door de gemeente in verband met ernstige bedreigingen aan het adres. Daarnaast zijn er de afgelopen tijd woningen in Hoef en Haag en Tienhoven in Utrecht gesloten na explosies bij de woningen.
De eerste explosie was in de nacht van 1 op 2 juli bij een woning in Hoef en Haag. Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden sloot direct de volgende dag de woning voor tien dagen en plaatste een mobiele camera. De politie liet weten van een 'gerichte actie' uit te gaan.
De volgende nacht werden bewoners van een chaletpark in Tienhoven opgeschrikt door een harde knal. De burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht, Ap Reinders, besloot hetzelfde als zijn collega uit Vijfheerenlanden; hij sloot het chalet uit veiligheidsoverwegingen. Later die week werd nog een woning gesloten in Hoef en Haag en ook een woning in Nieuwegein.

Doelwit Stephano R.

Afgelopen donderdag werd een 42-jarige man uit Den Haag gearresteerd in zijn woonplaats. De man wordt onder meer verdacht betrokken te zijn bij het plaatsen van explosieven bij een woning in Hoef en Haag en een chaletwoning in Tienhoven. Aanvullende arrestaties kon de politie niet uitsluiten.
Volgens De Telegraaf is een van de doelwitten van de reeks van explosies en bedreigingen "de veroordeelde wietteler Stephano R. 32". De directe aanleiding voor de reeks van dreigementen is de diefstal van een grote partij cocaïne. Opsporingsbronnen bevestigen aan de krant dat twee criminele groeperingen sindsdien het op elkaar gemunt hebben.
Omdat de recente sluiting in Overvecht veel impact heeft op de omwonenden en de omgeving is de politie samen met de woningcorporatie aanwezig om bewoners te informeren en vragen te beantwoorden.