Succesvolle zesde editie van de SingelSwim levert al bijna 75.000 euro op

Welke afstand je ook hebt afgelegd, bij de finish is er voor iedereen een medaille
Welke afstand je ook hebt afgelegd, bij de finish is er voor iedereen een medaille © RTV Utrecht
Utrecht - De zesde editie van de SingelSwim in Utrecht heeft tot en met zondagmiddag al bijna 75.000 euro opgeleverd. Het geld is bedoeld voor onderzoek naar de spierziekte FSHD. In totaal deden er zo'n 250 zwemmers mee, over verschillende afstanden.
Om 08.00 uur starten de eerste 60 zwemmers tegenover de trappen van TivoliVredenburg. Zij doen het volledige rondje van 5,5 kilometer, één keer de Singel rond. De eerste man is al heel snel weer bij de finish, vertelt Gerben van Walt Meijer, één van de organisatoren: "Eén uur en een kwartier later kwam de eerste alweer binnen. Ongelofelijk, dat was sneller dan we hadden verwacht. Het is gewoon topsport! Maar we hebben ook afstanden van 1,2 en 2 kilometer en dus kon iedereen zich aanmelden, ook ongeoefende zwemmers."
Succesvolle zesde editie van de Singelswim

In de rij met wetsuit en badmuts

En dat blijkt ook als even later om 10.30 uur maar liefst honderd zwemmers starten voor de twee kilometer. Rijen dik staan ze te wachten in hun wetsuits, met rode badmutsen op. De meesten zijn ontspannen, maar ook nieuwsgierig. "Het was altijd een wens van mij, dus die gaat nu uitkomen. Super om een keer in de gracht te mogen zwemmen", vertelt een man in de lange rij zwemmers. Eén voor één gaan ze langzaam de trap af en glijden in het water. In totaal waren er meer dan 230 zwemmers.
© RTV Utrecht
Oud-schaatser en Utrechter Jochem Uytdehaage is iets meer dan twee uur onderweg geweest voor de 5,5 kilometer en komt enthousiast, maar bibberend, aan bij de kade. "Het was leuk! Al liet de techniek me wel een beetje in de steek op een gegeven moment, ik kreeg met mijn armen geen water meer verplaatst, zoals ze zo mooi zeggen. Het meest frustrerende wat wel meer zwemmers vandaag herkennen: dan kom je bij het Ledig Erf het hoekje om en dan zie je dat lange rechte stuk van de Singel en je ziet het glas van Hoog Catharijne in de verte en dat blijft maar duren en duren en duren, dat komt gewoon maar niet dichterbij. Wel heel erg leuk om te doen!"
De zwemmers die net begonnen zijn aan de 2 kilometer door de Utrechtse grachten
De zwemmers die net begonnen zijn aan de 2 kilometer door de Utrechtse grachten © RTV Utrecht
Het water in de Singel is met zo'n twintig graden niet koud, maar meer dan twee uur in het water ga je zelfs door een wetsuit heen voelen. Sommigen arriveren wel gewoon in bikini of badpak. "Ik heb de wetsuit onderweg uit gedaan", vertelt een vrouw die fris en fruitig weer op de kant staat. "Het was me gewoon te warm. Gelukkig waren er verzorgingsposten, dus daar kan ik hem nu hopelijk weer terugvinden."
Bij aankomst zijn er bijna alleen maar blije gezichten, de meesten stralen van oor tot oor, ook al schiet er af en toe een kramp in de voet. Bij Jochem Uytdehaage komt de topsporter vanzelf bovendrijven, ook in de gracht. "Op een gegeven moment ben ik toch ingehaald her en der door wat betere zwemmers. Toen dacht ik toch wel even 'Shit, dat vind ik helemaal niks.' Ik probeerde nog wel wat te versnellen met mijn voeten, maar als ik volgend jaar nog een keer mee doe, dan wil ik toch nog wat extra techniek leren. Die laatste drie kwartier waren mijn armen ook echt vermoeid."

Het idee van de SingelSwim is in 2013 ontstaan om een behandeling voor FSHD dichterbij te brengen. In 2015 is de eerste editie succesvol georganiseerd. FSHD staat voor Facio Scapulo Humerale Dystrofie, dat is een erfelijke, chronisch progressieve spierziekte waarbij de skeletspieren langzaam verdwijnen door een genetisch defect. Helaas is er nog geen enkele behandeling of medicijn beschikbaar. FSHD is een van de meest voorkomende erfelijke spierziekten ter wereld. Wereldwijd hebben meer dan 870.000 mensen FSHD. In Nederland zijn dit meer dan 2000 mensen. Dit jaar gaat een groot deel van de opbrengst naar het onderzoek van Dr. Corrie E. Erasmus, gericht op een inspanning/moeheid-studie bij kinderen met FSHD.

Twee jaar lang kon de SingelSwim vanwege het coronavirus niet doorgaan, dit jaar verschenen er ook kano's en suppers aan de start. "En ook monovin-zwemmers doen mee vandaag, dat is een soort zeemeerminnentechniek", vertelt Gerben van de organisatie. "We hebben vandaag gezien dat die zwemmers heel erg snel zijn."

Nieuwe sportwethouder zwemt ook mee

Zonder monovin, maar wel met een strak wetsuit aan staat ook de kersverse wethouder voor cultuur en sport aan de start, Eva Oosters (Student & Starter). De 25-jarige die sinds 9 juni wethouder voor cultuur en sport is, meldde zich op de valreep nog aan, drie dagen geleden. "Het is spannend. Ik ben niet ongetraind, maar afgetraind ben ik ook niet. Ik dacht: iemand moet het goede voorbeeld geven, dus doe ik mee. Maar eerst even alleen de 1,2 kilometer, om te proberen." Onder luid gejuich gaat ze het water in.
© RTV Utrecht
Jochem Uytdehaage deed ook bij de eerste editie van de SingelSwim al mee en wilde dat graag nog een keer doen, nu de Singel weer helemaal rond is. "Het goede doel is wel de voornaamste reden voor mij om mee te doen. Ik ben gezond, maar ik sprak ook een jongen die de spierziekte FSHD heeft en hij is toch wel beperkt nu in wat hij kan. Voorheen deed hij mee aan de sportwedstrijden van de 'Iron Man' en nu zit dat er niet meer in. Er kan nooit genoeg geld naar dit soort onderzoek gaan, als er meer komt, dan kan het wat sneller gaan. En daar zwem ik graag een rondje voor."
Na een klein half uurtje is ook de wethouder weer binnen en stapt blij de kade op. "Het was echt heel erg leuk, iedereen langs de kant is zo enthousiast, een hele leuke tocht. Iedereen zwemt ook voor een fantastisch doel en dat merk je ook. Ik ben nu wel uitgeput, maar het was te doen. Volgend jaar ga ik voor de twee kilometer."