Spoorwegvakbond gaat niet mee in eindaanbod NS

© Tobias Bos
Utrecht - Vakbond FNV Spoor heeft vandaag het meest recente loonbod van de NS afgewezen. De bond legt het bod nog wel voor aan de leden, maar adviseert ze daarbij direct om niet in te stemmen. Daarbij zal de bond de achterban meteen vragen of er bereidheid tot acties is. De kans op stakingen onder het personeel van de NS zal daardoor toenemen.
De vier vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS gaven eerder aan volledige compensatie voor de prijsstijgingen te willen. De bonden willen daarom in het eerste jaar een loonsverhoging van 8,5 procent. De NS verhoogde in de laatste poging het loonbod van 7,5 naar 8 procent over een periode van 2,5 jaar.
"Er is nog altijd een enorm gat", aldus de FNV. De leden van de vakbond hebben tot 1 augustus de tijd om te reageren op het bod. Volgens een woordvoerder van de FNV laat de uitkomst zich raden. "Reken er maar op dat we er in augustus klaar voor zijn", zo klinkt het.

Nieuwe cao

Bij de NS werken bij elkaar zo'n 20.000 mensen. Sinds medio mei wordt over een nieuwe cao gesproken. De NS zegt nog altijd open te staan voor onderhandelingen. Het spoorwegbedrijf heeft verder nog niets van de vakbond vernomen. Als dat het geval is, zal in eerste instantie richting de bond worden gereageerd.