Verdachte van opruiiende chatgroep Verzetstrijders van Utrecht voor de rechter: 'Maak een vuurzee op Daalsetunnel'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Oproepen tot gewelddadige rellen in Utrecht en Arnhem en het verspreiden van een lijst met mogelijke woonadressen van politici komen een 20-jarige geboren Nieuwegeiner duur te staan. De man sprak via social media onder meer over maken van molotovcocktails en het veroorzaken van een "vuurzee op de Daalsetunnel. Bij zijn aanhouding bleek hij eind vorig jaar in het bezit van een gaspistool en 80 gram amfetamine.
De man zit al drie maanden in voorarrest en zal zich na de zomer voor de dreigementen moeten verantwoorden. Dat bleek tijdens een voorbereidende zitting vandaag in de Utrechtse rechtbank. Die besliste dat de man het vervolg van zijn proces op voorwaarden in vrijheid mag afwachten.

Bakstenen en vuurwerk

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zich schuldig gemaakt aan opruiing door zijn aandeel in gespreksgroep ' Verzetstrijders van Utrecht' op Telegram. De 120 tot 160 leden van de groep bespraken hoe ze onder het mom van een demonstratie zouden gaan rellen. Er werd gechat over het regelen van bakstenen en organiseren van regelen van bakstenen en het afsteken van vuurwerk om de Mobiele Eenheid te desoriënteren.
Onder de schuilnamen 'Hans Pers' en 'Moonrockboer' zou de jonge verdachte de mogelijke woonadressen van minister-president Mark Rutte, minister Hugo de Jonge en andere politici hebben in de chatgroep hebben geplaatst. Ook vroeg hij anderen om teksten te verspreiden als "Ben jij ook die elite zat die jou dwingen vaccin te nemen laat je dan horen!" Die teksten zouden dan viraal moeten gaan.
In de chats laat de oud-Nieuwegeiner volgens het OM ook zijn grote teleurstelling blijken als niemand komt opdagen na een oproep om te rellen bij station Velperpoort in Arnhem. "Niemand staat alleen in deze strijd. Ik ga stenen pakken en weg afzetten" chatte hij vooraf in de Telegram-groep 'Rellen Arnhem 2100', met daarbij een foto van een mes.

Slechte vrienden

Zijn advocaat vroeg de rechtbank met succes om de man onder voorwaarden vrij te laten. Volgens de verdachte hebben zijn vrienden in Arnhem een slechte invloed op hem en is hij daarom naar een andere plaats verhuisd om uit de problemen te blijven. Hij wil het liefst zo snel mogelijk gaan werken en een opleiding gaan volgen.
Zijn proces staat nu gepland op woensdag 21 september. Hij komt ondertussen onder toezicht van de reclassering en moet zich laten behandelen voor zijn gedrag en verslaving. Als hij zich daar niet aan houdt of weer iets strafbaars doet, gaat hij terug naar de gevangenis, waarschuwde de voorzitter van de rechtbank.