Podcast Broos afl. 3: Blijven lopen

© RTV Utrecht
Utrecht - Wat betekende de coronacrisis voor Utrechters met een kwetsbare arbeidsmarktpositie? Hoe verging het hen financieel en emotioneel? En in hoeverre kregen ze hulp? Sinds het begin van de crisis, voorjaar 2020, volgden journalisten Maarten Dallinga en Hugo Verkley vijf Utrechters. De vierdelige RTV Utrecht-podcast Broos vertelt hun verhaal. Nu te beluisteren is aflevering 3: Blijven lopen.
Begin februari 2021. Al een paar maanden is de Baarnse herenkledingzaak van Jacqueline Bijleveld gesloten. Er is een lockdown en er geldt een avondklok. Toch is er goed nieuws voor Bijleveld en haar zakenpartner. De gemeente verstrekt een krediet, waardoor de kledingzaak mogelijk kan blijven bestaan.
Luister hier of via je favoriete podcastapp:
“Het bericht waar we zolang op gewacht hebben”, vertelt Bijleveld, die ondanks de financiële hulp nog veel last heeft van stress. “Ik kan heel slecht slapen en ben alleen maar aan het dromen over de winkel.” Het móét goedkomen, zegt Bijleveld.

Op elkaars lip

Het Utrechtse ondernemersstel Donna de Jong en Paul Wilke heeft z’n kantoorruimte opgegeven. Wilke huurt nu een eigen ruimte, een mancave. Tot opluchting van De Jong, die merkt dat het verlies van werk haar partner flink raakt. Het zet ook de relatie onder druk.
“Gelukkig heeft hij zijn mancave, want het is niet gemakkelijk om nu op elkaars lip te zitten”, zegt De Jong. “Ik vind Paul wat passief en merk dat hij soms onbereikbaar is. Hij wil weer verder met het bedrijf, dat is overduidelijk.” Maar heeft hun bedrijf wel toekomst?

De wereld buitensluiten

Dat vraagt Wiljan de Jong zich ook af over zijn eigen zaak. De Utrechtse kroegeigenaar heeft het financieel steeds moeilijker. Hij snapt niets van het beleid van de overheid. “Het protocol staat helemaal vol met anderhalve meter, maar er staat niets in over ventilatie”, zegt De Jong. “Dat snap ik niet. Wij moeten twee weken dicht als er een besmetting is en andere sectoren niet. Daar word ik zo boos van.”
Als er in de winter een nieuwe lockdown komt, krijgt De Jong een nieuwe klap te incasseren. “Ik zie het soms echt niet meer zitten. Ik heb dagen dat ik mezelf echt naar de kroeg moet slepen. Er zijn dagen dat ik wakker word, naar de wekker kijk, me omdraai en de deken over me heentrek. Dan wil ik de wereld buitensluiten.”
De Utrechtse dj Leroy Rey ziet ook nog geen licht aan het einde van de tunnel. Hij woont anti-kraak in Cothen en heeft het daar vaak ijskoud. Dat vindt hij vooral vervelend voor zijn twee kinderen, die regelmatig langskomen. “Ikzelf kan dat wel hebben, maar de jongste kruipt en die grond is gewoon structureel koud”, zegt Rey, die nog altijd niet weet wanneer hij weer aan het werk kan als dj en leeft in grote financiële onzekerheid.
Reageren? Mail naar broos@rtvutrecht.nl. Maandag 18 juli verschijnt aflevering 4. Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.