Wissel in Utrechtse provinciepolitiek: PVV-fractie stapt over naar BVNL

René Dercksen, voorheen PVV-statenlid, sluit zich aan bij BVNL.
René Dercksen, voorheen PVV-statenlid, sluit zich aan bij BVNL. © Provincie Utrecht (Bewerking door RTV Utrecht)
Provincie Utrecht - PVV-Statenleden René Dercksen en Elly Broere stappen over naar de nieuwe politieke partij Belang van Nederland (BVNL). Daarmee doet de partij die Tweede Kamerlid Wybren van Haga vorig jaar oprichtte voor het eerst haar intrede in de Utrechtse provinciepolitiek. Ook commissielid Wim Ubaghs, raadslid in Stichtse Vecht, blijft bij de fractie onder de nieuwe naam betrokken.
Dercksen en Broere kunnen zich volledig vinden in het startmanifest van BVNL, schrijven ze in een verklaring. Bij de PVV, waar alleen Geert Wilders zelf lid is, ontbreekt volgens hen een goede organisatie. "Ik heb me altijd verzet tegen een partijstructuur die niet wortelt in de samenleving, zonder leden en zonder binding met Den Haag", zegt fractievoorzitter Dercksen erover tegen RTV Utrecht.

Losse eilandjes

De PVV, die in diverse volksvertegenwoordigingen zit, bestaat volgens Dercksen uit losse eilandjes. "Het is bijvoorbeeld weleens handig om PVV-raadsleden van verschillende gemeenteraden bij elkaar te trekken om te bekijken hoe ze elkaar kunnen versterken. Dat soort initiatieven worden gewoon verboden. Zitten we hier dan om onze politieke idealen te verwezenlijken of om iemand in Den Haag te 'pleasen'?"
Dercksen heeft een aantal keer met zijn nieuwe partijgenoten gesproken en noemt BVNL een warm bad. "BVNL staat het dichtst bij wat ik zelf vind en ik heb groot respect voor hoe Wybren van Haga zich tijdens de coronapandemie heeft gemanifesteerd. Hij heeft zich het vuur uit de sloffen gelopen voor ZZP'ers die in de knel kwamen, voor MKB'ers die failliet gingen omdat ze de winkels moesten sluiten. Verder zijn er grote overeenkomsten met de ideeën van de PVV."

Stem op rechts

Je organiseren is van wezenlijk belang in de politiek, betoogt Dercksen. "Onze tegenstanders doen dat allemaal wel, dus ik denk niet dat je de strijd ongeorganiseerd aan kunt gaan. Mensen zijn op zoek naar een stem op rechts en willen dat hun stem enige waarde vertegenwoordigt. Dat gaat bij de PVV niet gebeuren. En ik ben de politiek in gegaan om het land te veranderen."
BVNL is vorig jaar opgericht nadat kort na de verkiezingen enkele Kamerleden van Forum voor Democratie zich afscheidden. De partij heeft op dit moment drie zetels in de Tweede Kamer. Of de partij in de Provinciale Staten van Utrecht een blijvertje is moet volgend jaar maart blijken. Dan zijn er provincieverkiezingen. BVNL is van plan in alle twaalf provincies mee te doen.

Ervaring

Partijleider Van Haga laat weten dat hij erg blij is met de komst van de twee Utrechtse Statenleden, die beiden sinds 2011 in de provinciepolitiek zitten. Hij prijst hun ervaring en verwacht dat ze met de kandidaat-Statenleden van BVNL bij de verkiezingen hoge ogen zullen gooien.
"Op dit moment werken we aan een voor Utrecht goed verkiezingsprogramma", aldus Van Haga. "Eén van de speerpunten wordt het niet uitvoeren van het krankzinnige stikstofbeleid, dat niet alleen boeren van hun land jaagt, maar ook de bouw van broodnodige woningen tegenhoudt."