Utrecht stopt met wietproef: experiment komt te snel, en te weinig draagvlak onder coffeeshops in de stad

© Pixabay
Utrecht - Na meer dan drie jaar is de kogel door de kerk: er komt geen wietproef in de stad Utrecht. Dat blijkt uit een nieuwe raadsbrief. Er is volgens de gemeente niet genoeg animo onder coffeeshops in de stad om de deadline van het Rijk te halen.
Het idee achter de wietproef was om tot een systeem te komen waarbij de teelt en verkoop van wiet gereguleerd zou zijn. Daarmee zou een einde komen aan het huidige gedoogbeleid waarbij de verkoop van marijuana, onder bepaalde omstandigheden, toegestaan is maar de teelt illegaal blijft.
In 2019 meldde de gemeente zich aan voor de landelijke wietproef. De stad werd toen afgewezen omdat niet alle coffeeshops wilden meedoen en dat was wel een eis van het Rijk. De ondernemers hebben nu nog steeds dezelfde zorgen als toen. Zo zetten ze vraagtekens bij de noodzaak van deelname van alle coffeeshops en willen ze hun eigen producten blijven verkopen naast de door de overheid gekweekte wiet. De coffeeshops pleitten ook voor een regeling om financiële verliezen op te vangen en opperden om als gemeente later in te stromen in de proef 'als de eerste kinderziektes zijn overwonnen'.
De coffeeshophouders zijn dus volgens de gemeente voor legalisering, maar zien teveel beren op de weg om op dit moment mee te willen doen aan de wietproef. De coffeeshops wilden zelf niet in de media reageren. RTV Utrecht belde er zes maar kreeg nul op het rekest.
Nu komt er dus een einde aan het jarenlange gepraat in Utrecht over deelname aan de wietproef. Dit omdat het Rijk voor 8 juli wilde weten of steden meededen. Overigens werd die laatste eis pas begin mei aan de steden gecommuniceerd door de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De gemeente zegt wel met het Rijk in gesprek te willen blijven 'over ruimte voor regulering en andere innovaties in het landelijke drugsbeleid'.