Utrecht is de komende jaren de snelstgroeiende stad van Nederland en heeft in 2035 zo'n 94.000 extra inwoners

Archieffoto.
Archieffoto. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Provincie Utrecht - Maak plaats, maak plaats, maak plaats: de stad Utrecht zal de komende jaren relatief gezien het snelste groeien van alle steden in Nederland. Verwacht wordt dat het aantal inwoners van de gemeente met meer dan 26 procent zal stijgen en dat er ruimte gemaakt moet worden voor 95.000 extra inwoners. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Uit het onderzoek blijkt dat de kans groot is dat tussen 2021 en 2035 de bevolking van de gemeente Utrecht met 26,4 procent groeit. En omdat er nu al zo'n 360.000 mensen in de gemeente wonen, betekent dit 95.000 extra mensen.
De onderzoekers houden nog wel een slag om de arm door te wijzen op de onzekerheidsmarge. De genoemde 26,4 procent is een gemiddelde: bevolkingsgroei is moeilijk te voorspellen en dus kan die hoger of lager uitpakken. Maar minder dan 20,1 procent groei zal het niet worden, denken ze. En voor mensen die niet van drukte houden: de maximale groei van Utrecht die de onderzoekers realistisch achten is 'maar' 33,2 procent. Voor de duidelijkheid: dat zou betekenen dat er bijna 120.000 mensen bij komen en Utrecht 478.000 bewoners zou kennen.
In heel Nederland komen er meer mensen bij. In de meeste gemeentes in de provincie Utrecht groeit het aantal inwoners, maar nergens zo veel als in de gemeente Utrecht. Over dertien jaar zijn er vermoedelijk 18,9 miljoen mensen in Nederland, 1,3 miljoen meer dan nu. Dit leidt er vooral toe dat steden in de Randstad, zoals Utrecht, groeien. Hoofdstad Amsterdam bijvoorbeeld heeft er in 2035 waarschijnlijk 175.000 inwoners bij en wordt in 2030 een stad met 1 miljoen inwoners. Krimp is er ook, met name in het noordoosten van Groningen, Drenthe, de Achterhoek en Limburg.
De onderzoekers hebben wel een verklaring voor de groei van de bevolking in de steden: "De inwoners van de grote steden zijn relatief jong en de steden groeien doordat er per saldo meer kinderen worden geboren dan er mensen overlijden. Ook hebben ze een grote aantrekkingskracht op immigranten, waaronder arbeidsmigranten uit de EU, expats en internationale studenten."