Utrecht komt toch niet met vuurwerkverbod

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat de komende jaarwisseling geen vuurwerkverbod invoeren. In plaats daarvan wordt er gekeken of het aantal vuurwerkvrije zones kan worden uitgebreid.
Dat schrijft burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad. Het besluit is opmerkelijk omdat Dijksma in een eerdere brief aan de gemeenteraad er nog vanuit ging dat er de komende jaarwisseling wél een verbod zou komen.

Geen landelijk verbod

Maar op 8 juni verwierp de Tweede Kamer het initiatiefvoorstel om tot een algeheel landelijk vuurwerkverbod te komen. "Bij de stappen die we tot nu toe hebben gezet om tot een lokaal verbod te komen, gingen we uit van de veronderstelling dat we voorsorteerden op een landelijke vuurwerkverbod", schrijft de burgemeester. Nu dat er voorlopig niet komt, maakt ook Utrecht een pas op de plaats.
Daar komt nog bij dat de gemeente ziet dat het draagvlak ook een punt van zorg is. Zo werd er de afgelopen jaarwisseling massaal vuurwerk afgestoken, terwijl er toen een landelijk verbod was vanwege corona. "De afgelopen jaarwisseling liet zien dat (alleen) het gelden van een algeheel afsteekverbod geen garantie is voor een rustige, feestelijke jaarwisseling", schrijft de burgemeester dan ook.
Nu het vuurwerkverbod van de baan is, komt er ook geen centrale show. Die zou volgens de burgemeester ook minimaal 500.000 euro kosten en bovendien ook het nodige personeel vergen. Volgens Dijksma heeft Utrecht daar nu de middelen niet voor.

Vuurwerkvrije zones

Utrecht wil nog steeds wel blijven toewerken naar een "feestelijke, vuurwerkvrije jaarwisseling", schrijft Dijksma. Maar of het aantal vuurwerkvrije zones ook daadwerkelijk wordt uitgebreid, blijft nog de vraag. De ruimte zou daarvoor vanwege juridische redenen beperkt zijn.
Dijksma stelt wel voor om een bepaling in de APV op te nemen waardoor een lokaal vuurwerkverbod alsnog mogelijk kan worden. Daar moet de gemeenteraad nog op reageren. Maar de bepaling zal in ieder geval niet voor komende jaarwisseling gelden.