Bereikbaarheid Utrecht tijdens Vuelta: parkeerverboden, afsluitingen en aangepast ov

© ANP
Utrecht - De gemeente Utrecht is tijdens de Vuelta minder goed bereikbaar voor autoverkeer en er zijn afsluitingen en omleidingen. De omleidingsroutes staan op borden en verkeersleiders staan paraat. De gemeente adviseert rekening te houden met vertragingen. De meeste verkeersmaatregelen zijn op 19 augustus.

Bereikbaarheid voor auto’s

Op 18 augustus van 16.00 uur tot uiterlijk 23.00 uur is de omgeving van het Vredenburgplein afgesloten voor autoverkeer. Op 19 augustus van 15.00 tot uiterlijk 23.00 is het parcours van de eerste etappe afgesloten voor autoverkeer: de etappe komt door de wijken Binnenstad, Zuidwest, Oost, Noordoost, Overvecht, Noordwest, West, Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Op 20 augustus van 15.00 tot uiterlijk 18.00 is het parcours van de tweede etappe afgesloten voor autoverkeer: de etappe komt door de wijken Noordoost en Oost.
Automobilisten kunnen de wijken tijdens de sluitingstijden van het parcours verlaten en indien noodzakelijk inrijden via omleidingsroutes. Borden en verkeersleiders geven deze routes aan. Automobilisten moeten wel rekening houden met vertraging.

Bereikbaarheid voor voetgangers en fietsers

Voor voetgangers en fietsers is de stad tijdens La Vuelta goed bereikbaar. Fietsers kunnen in de meeste straten gewoon fietsen, ook langs het parcours. Wel is het natuurlijk druk in de stad. Voor sommige wegen geldt wel dat fietsers af moeten stappen, omdat alleen het voetpad bereikbaar is. Op de site van Le Vuelta Holanda staat een digitale kaart met de punten waarop voetgangers en fietsers het parcours over kunnen steken.

La Vuelta bezoeken

Utrecht raadt bezoekers aan lopend naar het parcours te komen of eventueel op de fiets. Mensen die van buiten de stad komen om La Vuelta te bekijken, kunnen het beste met het openbaar vervoer komen. Op lavueltaholanda.com vinden bezoekers alle informatie om hun bezoek te plannen, samen met een digitale kaart met onder andere de publieksvenues (ontmoetingsplekken), schermen, toiletten, watertaps, informatiepunten en voorzieningen voor mensen met een beperking.

Parkeerverbod

Voor parkeerplekken die direct aan het parcours zitten, geldt in de dagen voor en tijdens La Vuelta een parkeerverbod. Auto's die blijven staan, worden weggesleept. "We plaatsen twee weken van tevoren borden op de plekken waar het parkeerverbod komt", laat de gemeente weten.
Parkeervergunninghouders mogen hun auto tijdens het parkeerverbod op de andere betaald parkeerplekken in de stad zetten. Ze krijgen daar een brief over.
Het parkeerverbod betreft de volgende straten:
Croeselaan: van donderdag 18 augustus 18.00 uur tot en met vrijdag 19 augustus 23.59 uur
Vondellaan: van donderdag 18 augustus 18.00 uur tot en met vrijdag 19 augustus 23.59 uur
Tolsteegsingel: van donderdag 18 augustus 18.00 uur tot en met vrijdag 19 augustus 23.59 uur
Maliesingel: van donderdag 18 augustus 18.00 uur tot en met vrijdag 19 augustus 23.59 uur
Maliebaan: van donderdag 18 augustus 18.00 uur tot en met vrijdag 19 augustus 23.59 uur
Biltstraat (alleen huizenzijde), van de Snellelaan/Biltstraat tot de Biltstraat ter hoogte van de Wittevrouwbrug: van donderdag 18 augustus 18.00 uur tot en met zaterdag 20 augustus 23.59 uur (op zaterdag geldt het parkeerverbod alleen van de Biltstraat/Snellelaan tot Biltstraat/Berenkuil)
Wittevrouwensingel: van donderdag 18 augustus 18.00 uur tot en met zaterdag 20 augustus 23.59 uur
Kleine Singel: van donderdag 18 augustus 18.00 uur tot en met zaterdag 20 augustus 23.59 uur
Blauwkapelseweg, inclusief parkeerlocatie Griftpark: van donderdag 18 augustus 18.00 uur tot en met zaterdag 20 augustus 23.59 uur

Aangepaste dienstregeling vrijdag 19 augustus

Veel buslijnen rijden een alternatieve route, andere worden vervangen door een pendeldienst. Vervoerder U-OV probeert de buslijnen die nog wel rijden zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de tram of de trein. "Houd er rekening mee dat het centrum van Utrecht niet per bus bereikbaar is, en het Centraal Station slechts zeer beperkt. Ook in de wijken Overvecht, Zuilen, Tolsteeg en Leidsche Rijn zullen we alternatieve routes moeten rijden."
Een greep uit de maatregelen:
Tram 20 en 21 rijden tot Utrecht CS Jaarbeursplein; tram 22 rijdt tussen Utrecht CS Centrumzijde en P+R Science Park.
Bussen vanuit Vianen en Nieuwegein rijden tot P+R Westraven, en bieden daar overstap op de tram naar Utrecht CS Jaarbeursplein.
Bussen vanuit Zeist rijden naar Science Park, en bieden daar overstap op de tram naar Utrecht CS Centrumzijde.
Bussen vanuit Overvecht-West en Maarssen-dorp rijden naar een halte in de buurt van station Utrecht Zuilen.
Bus 1, 2, 3, 4, 6, 8 en 28 rijden niet.
Sommige delen van de routes van bestaande buslijnen combineren we tot een nieuwe pendelbuslijn, die naar het dichtstbijzijnde NS-station rijdt.
De reisplanner is de snelste en makkelijkste manier om erachter te komen welke bus wel of niet rijdt.

Aangepaste dienstregeling zaterdag 20 augustus

U-link 50 komt de renners op meerdere delen van de route tussen Utrecht en Wageningen/Veenendaal tegen.
Bus 56 rijdt in de middag een omleiding tussen station Driebergen-Zeist en Cothen, en komt daardoor niet in Driebergen, Doorn en Langbroek.
Bus 34 en 56 rijden tussen Zeist en Amersfoort via de A28 en komen niet in Huis ter Heide en Soesterberg. De bussen stoppen dan wel bij halte P+R Soesterberg aan de A28.
Bussen aan de oostkant van Utrecht-stad krijgen eveneens met omleidingen te maken, zoals de bussen van en naar Zeist. We leiden deze om via Science Park. Trams 20 en 21 rijden speciaal op deze zaterdag tussen Utrecht CS en Science Park, zodat reizigers van en naar Zeist met een overstap alsnog Utrecht CS kunnen bereiken.
Verschillende buslijnen van Syntus Utrecht op de Heuvelrug zullen ook moeten omrijden.
Ook voor de zaterdag beveelt U-OV het gebruik van de reisplanner aan.
De Vuelta heeft ook invloed op de dienstregeling van Syntus Utrecht. Bekijk hier welke lijnen van Syntus gewijzigd zijn op 19 en 20 augustus.

Fietsen op sommige plekken verwijderd

Geparkeerde fietsen worden weggehaald bij het Jaarbeursplein, Hollandse Toren en de Moreelse Hoek. Vanaf maandag 15 augustus worden deze plekken klaargemaakt voor de Vuelta. De gemeente brengt de fietsen die toch blijven staan naar het fietspunt aan de Koningin Wilhelminalaan. Ophalen kan alleen op afspraak en op vertoon van een legitimatiebewijs en de fietssleutel

Toegankelijkheid personen met een beperking

Er zijn speciale plaatsen aan het parcours ingericht voor personen met een beperking. De plekken zijn duidelijk aangegeven met vlaggen en banieren. Ook staan ze op de digitale kaart op de website van La Vuelta.