Grootste warmtepomp van Nederland gaat Utrecht en Nieuwegein verwarmen met rioolwater

De rioolwaterzuivering in Utrecht.
De rioolwaterzuivering in Utrecht. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Bij de rioolwaterzuivering in Utrecht wordt vanmiddag het startsein gegeven voor de bouw van de grootste warmtepomp van Nederland. Zo'n twintigduizend huishoudens in Utrecht en Nieuwegein moeten daar eind volgend jaar mee verwarmd worden, met hulp van de temperatuur van het rioolwater.
Energiebedrijf Eneco over grootste warmtepomp van Nederland
De rioolzuivering in Overvecht verwerkt dagelijks gemiddeld 65 miljoen liter water. Dat afvalwater is warm omdat het veelal gebruikt is bij het douchen, in wasmachines of in vaatwassers. Die warmte wordt over anderhalf jaar hergebruikt. Een warmtewisselaar brengt de temperatuur van het rioolwater over op een gescheiden watercircuit. De pomp bereikt een temperatuur van 75 graden celsius, genoeg om inwoners van Utrecht en Nieuwegein opnieuw warm te laten douchen.
De machine komt in een behuizing van 33 bij 45 meter te staan, die 10 meter hoog wordt. In Nederland zijn nog niet eerder installaties van dat formaat gebouwd. Hij gaat voorzien in ongeveer tien procent van de totale behoefte in de stad. De bouw wordt ceremonieel ingeluid door bestuursleden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en directieleden van Eneco.

De Reclame Code Commissie heeft Eneco op de vingers getikt vanwege de reclame die is gemaakt voor de grootste warmtepomp in Overvecht. Zo'n twintigduizend huishoudens in Utrecht en Nieuwegein zouden ermee verwarmd worden, maar die aantallen kloppen niet. De commissie heeft er daarom op aangedrongen dat Eneco geen reclame meer maakt zoals ze deden.