Rosa schreef een voorstelling over Keti Koti en het slavernijverleden: 'Het is ons gedeeld erfgoed'

© RTV Utrecht
Utrecht - Het is vandaag 1 juli en dat betekent dat ook in onze provincie op meerdere plekken de afschaffing van de slavernij in Nederland en Suriname werd gevierd, én herdacht, tijdens Keti Koti. Actrice Rosa Weekers, half-Surinaams en half-Nederlands schreef voor de gelegenheid een monoloog en voerde die vandaag op in het HKU Theater in Utrecht.
Thuis viert Rosa al heel haar leven Keti Koti. Tot haar 16e ging ze met haar familie standaard naar haar overgrootvader. Hij was zelf nooit tot slaaf gemaakt maar zijn vader wel. "Bij mijn overgrootvader zongen we liedjes die tot slaaf gemaakten zongen tijdens de slavernij. Het waren liedjes van goede moed zodat de mensen nog een beetje plezier konden maken", legt Rosa uit.
"We stonden ook stil bij hoe dankbaar we waren. Dat we kunnen gaan en staan waar we willen, dat we vrij zijn en dat we eten hebben. Dat zijn misschien simpele dingen die vanzelfsprekend zijn maar niet zo heel lang geleden was dat nog niet zo."

Een opmerking op social media

De voorstelling die Rosa vandaag opvoerde is een twintig minuten durende monoloog. Vanavond speelt ze de voorstelling nog eens, maar dan in Den Haag. Ze schreef het stuk een week geleden.
"Ik was de evenementen waar ik vandaag aan deel zou nemen aan het promoten op mijn social media", vertelt ze. Onder die berichten schreef iemand: 'Waarom is het zo dat als mensen van kleur iets creatiefs doen het altijd over slavernij gaat, ook al is het driehonderd jaar geleden?'.
"Het feit dat iemand dat denkt geeft heel goed aan waarom we het er over moeten hebben", meent Rosa. "Het is ons gedeeld erfgoed. Bovendien heb ik het niet alleen over slavernij. Keti Koti betekent 'gebroken ketenen', maar de tot slaaf gemaakten waren voor een groot deel niet fysiek geketend, wel mentaal. De vraag is: hoe geketend zijn we vandaag de dag?"

Verschillende perspectieven

Het stuk van Rosa gaat nog een staartje krijgen. Samen met het Mauritshuis in Den Haag wil ze de voorstelling doorontwikkelen om bij scholieren op te voeren. Volgens Rosa is er nog veel onwilligheid, ongemak en verdeeldheid wanneer er over deze geschiedenis wordt gepraat. Ze hoopt er met de voorstelling verandering in te kunnen brengen. "We willen een blik werpen op de slavernij en het perspectief van iemand van kleur en het perspectief van iemand die wit is. Hoe kijken we naar deze tijd en hoe komen we tot een gedeelde visie?"
Rosa Weekers vertelt in Utrecht komt Thuis over haar theaterstuk.