Nachtbus eind dit jaar weer terug in de provincie

© Foto RTV Utrecht
Utrecht - Goed nieuws voor wie 'm heeft gemist: de nachtbus rijdt eind dit jaar weer door de regio Utrecht. Dat laat de Provincie weten na vragen van RTV Utrecht.
Sinds de coronacrisis rijden er geen nachtbussen meer in de provincie. Nu het nachtleven weer op volle toeren draait, wordt het hoog tijd dat de bus ook terugkeert, zeggen reizigers- en studentenbelangenorganisaties. Volgens hen is het geen luxeprobleem, maar een serieuze zaak voor de bereikbaarheid en veiligheid van reizigers. Vorige maand deden ze een oproep aan de Provincie om de nachtbus weer te laten rijden. Met name nachtbussen 412 en 452 van Utrecht naar Zeist hebben grote prioriteit. Die reden langs studentencomplex 'De Warande' en worden nog altijd gemist.
Studenten missen de nachtbus naar Zeist

Fietsen door het pikkedonker

Het is een dorp op zichzelf: het SSH-complex 'De Warande'. Een kwartiertje rijden van Utrecht, verscholen tussen de bossen van Zeist ligt een van de grootste studentencomplexen in de provincie. Hier wonen zo'n 650 studenten op kamers en 150 bewoners in zelfstandige huurwoningen.
Je hoeft hier dan ook niet lang rond te lopen voor de eerste mondige student zich aanbiedt. "De nachtbus? Natuurlijk willen we die terug!", zegt student Jochem. Vraag het aan een vrouwelijke student en ze antwoordt direct: "Veiligheid. Stel je even voor: je moet in je eentje een halfuur in het pikkedonker, langs een slecht verlichte weg waar amper huizen staan. Hoe zou jij je dan voelen?"

In de sloot

Studenten Jochem en Simon maken zich zorgen om het aantal studenten dat met een slokje te veel op terug fietst van Utrecht naar Zeist. "Twee huisgenoten hebben vorig jaar hun arm gebroken. Drie weken geleden is er nog een meisje in de sloot gevallen. Die was best diep. Gelukkig wist ze er alleen uit te komen, maar het had slecht kunnen aflopen."

Onpraktisch

Tot slot, waar bijna elke student mee zit: geld. "Weet je wat een taxi kost? Meer dan ik heb in ieder geval", zegt een jongen.
Voor student Joy betekent het verdwijnen van de bus minder inkomsten. "Ik werk bij een bar en sinds de nachtbus is verdwenen kan ik geen nachtdiensten meer oppakken zonder tot half 8 te moeten blijven wachten op de eerste bus terug."
'Mijn studentenleven is wel een stuk minder geworden'
Jorien (19), student
Voor sommige studenten is een nachtbus niet enkel mooi meegenomen, maar noodzakelijk. Bijvoorbeeld omdat ze slecht ter been zijn of een aandoening hebben. Zoals Jorien (19): ze heeft koude urticaria. Met andere woorden: ze is allergisch voor kou.
Jorien kan niet tegen kou, de nachtbus is voor haar heel belangrijk
Het verdwijnen van de nachtbus heeft gevolgen voor haar studentenleven. "Verpest zou ik niet willen zeggen, maar het is wel een stuk minder geworden. De laatste bus is voor mij de enige optie. Terwijl het na een uur of twaalf pas echt leuk wordt. Dat soort dingen mis ik dan wel."
Joriens oude huisgenoot is inmiddels verhuisd, omdat de nachtbus onmisbaar bleek. Voor Jorien is het zoeken naar een speld in een hooiberg. "Was het maar zo makkelijk", zegt ze enigszins ontdaan. "Mijn inschrijftijd is nu 32 maanden en ik kan alleen in Zeist terecht. Laat staan in Utrecht."
Door het kamertekort in Utrecht-stad, moeten studenten steeds vaker op zoek naar een woning buiten de stad. Juist daarom pleitten de organisaties voor beter bereik van het ov.

Waarom rijdt de bus nu nog niet?

De organisaties hebben een brief geschreven aan de Provincie Utrecht. Die regelen het openbaar vervoer. Provinciebestuurder Arnee Schaddelee dat de nachtbus nog niet terug is gekeerd vanwege het personeelstekort in het openbaar vervoer en omdat er te weinig geld is voor opschaling.

Ook al rijden er relatief weinig nachtbussen, heeft dat namelijk wel een impact op het personeel. "Omdat de chauffeurs vanwege rij- en rusttijden de dag ervoor en de dag daarna niet ingezet mogen worden voor regulier diensten en er relatief veel veiligheidspersoneel nodig is." Daarom is het op dit moment nog niet mogelijk om de nachtbus te laten rijden.

Gezien 'het maatschappelijke' belang heeft de provincie gevraagd aan de vervoerders of nachtbussen weer door de provincie kunnen rijden. Ziuj zeggen dit te gaan doen.
Vanwege het personeelstekort zet Schaddelee er wel een kanttekening bij: "Het kan zijn dat het nog niet gelijk lukt per december 2022 de nachtbussen te laten rijden, maar dan zo snel mogelijk daarna."