Bijna overal in Utrecht ban op lachgas, gemeente breidt verbod uit met vier wijken

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
Utrecht - Utrecht breidt het lachgasverbod uit naar de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern, Zuid en Noordoost. Vanaf 11 juli is het in deze wijken verboden lachgas te gebruiken. Ook wie tanks of ampullen bij zich draagt, kan worden beboet. Dat meldt de gemeente Utrecht.
Het verbod geldt sinds 2020 al in de wijken Overvecht, West, Noordwest en Zuidwest. Voor deze wijken is gekozen omdat daar het meest sprake is van overlast. Volgens de gemeente laten de resultaten van eerdere verboden zien dat dit goed werkt tegen lachgasgebruik. Politie en handhavers gaan in deze wijken waarschuwen en boetes geven waar nodig.

Bijna hele stad

Met de toevoeging van deze wijken is er alleen in de Binnenstad en in Oost nog geen lachgasverbod. De reden hiervoor is juridisch van aard, laat een woordvoerder van de gemeente weten: "Voor een gebiedsverbod moet aangetoond worden dat er overlast is. Dat is er in de twee overgebleven wijken veel minder en een verbod voor de hele stad lijkt ons juridisch niet houdbaar."
Er zijn ernstige zorgen over de gezondheid en verslavingsproblemen van lachgasgebruikers. Ook is er een toename van lachgasgebruik in het verkeer, wat kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Ten slotte vervuilen de ballonnen en ampullen die worden achtergelaten de stad, aldus de gemeente.
Ondertussen is er ook een landelijk verbod op het gebruik van lachgas in aantocht. Dat gaat naar verwachting in 2023 in.