PvdA Utrecht: 'Verwijder gokreclames uit binnenstad'

© ANP
Utrecht - Bekende Nederlanders en oud-voetballers mogen vanaf vandaag niet meer voor gokreclames ingezet worden. Rick van der Zweth (fractievoorzitter PvdA Utrecht) wil lokaal denken als het op gokreclames aankomt. Want zijn er manieren om posters in de binnenstad te weren?
PvdA fractievoorzitter Rick van der Zweth over gokreclames in Utrecht komt Thuis op Radio M Utrecht.
Dat vroeg Van der Zweth tijdens het vragenuurtje vandaag in de Utrechtse raad aan de wethouder. "Want wij gaan als gemeente ook over wat er gebeurt in de openbare ruimte, dus wat je ziet in onze stad", licht hij toe. "Als je als gemeente of als overheid druk bent met de negatieve neveneffecten van gokken dan moet je het niet tegelijk actief blijven promoten."
Van der Zweth verbaasde zich met name over een aanzienlijke zuil met daarop oud-voetballer Ronaldinho. "Zo'n groot spandoek, dat moet toch niet kunnen? Jongeren kunnen daar gevoelig voor zijn. Gokken kan hen van school houden, het kan verslavend werken."

Verbod in Tilburg

Ook Nederlandse bekenheden als Wesley Sneijder, Dick Advocaat en Ellie Lust mogen volgens de nieuwe regel van het Ministerie voor Rechtsbescherming niet meer voor gokreclames worden ingevlogen. Deze wet moet gokverslaving onder jongeren en kwetsbare mensen tegengaan.
In Tilburg zijn soortgelijke reclames al niet meer te zien in openbare ruimten. Is dat in Utrecht ook mogelijk? Volgens Van der Zweth is dat lastig, zeker ook omdat de contracten nog lang doorlopen. "Maar we hebben de wethouder wél gevraagd om het gesprek met de betreffende partijen te voeren, om te kijken of de reclames in bijvoorbeeld bushaltes verwijderd kunnen worden. Volgens mij gaan ze alles op alles zetten om dat in ieder geval voor elkaar te krijgen."