Utrechtse scholen overtreden de wet met ouderbijdrage

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - Acht scholen in Utrecht leggen nog steeds druk op ouders voor een ‘vrijwillige bijdrage’. Dat zegt wethouder Eelco Eerenberg vandaag tegen de Utrechtse gemeenteraad tijdens het vragenuur. Het uitoefenen van die druk is wettelijk verboden.
De wethouder zegt dat in antwoord op vragen van GroenLinks raadslid Maartje Vermeulen. Zij zegt dat ze signalen heeft ontvangen dat één specifieke school ouders onder druk heeft gezet. “Wij kregen recent toch weer een brief doorgestuurd van ouders die dwingend worden verzocht de ouderbijdrage voor een bepaalde datum te voldoen”, zegt het raadslid. “Dit gaat dus in tegen de wet. Het betreft ook nog eens een bedrag van 450 euro.” Volgens GroenLinks gaat het in dit geval om de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO).

Nette manier

Vorig jaar is de wet die dit regelt aangescherpt. Scholen zijn zelf verplicht om te communiceren dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Vermeulen wilde van de wethouder weten of hij wist dat de SvPO zich niet aan de wet houdt. Volgens Eerenberg gaat het in totaal om acht Utrechtse scholen die zich hier schuldig aan maken.
Het gaat dus om SvPO in het voorgezet onderwijs en zeven scholen in het basisonderwijs. De wethouder heeft de zeven basisscholen niet gespecificeerd. Volgens de wethouder zijn de scholen daarop aangesproken. Toch benadrukt hij dat het toezicht op de scholen geen taak van de gemeente is, maar een taak van de onderwijsinspectie.
De wethouder zegt desondanks toe dat hij het komend schooljaar de scholen extra in de gaten gaat houden. “Ik ga er van uit dat ze het op een goede en nette manier gaan doen.” Als de scholen volharden in hun slechte communicatie gaat de gemeente daar zelf melding van doen bij de inspectie, aldus Eerenberg.