Dieven stelen beeld van graf kind in Utrecht: 'Je zag haar hoofdje al van verre staan als je kwam aanlopen'

© Pons Jan Vermeer
Utrecht - Het was voor Pons Jan Vermeer een enorme schok toen op begraafplaats Tolsteeg in Utrecht het vertrouwde beeldje van zijn dochter Dante was verdwenen. Ze overleed in 1998 op 5-jarige leeftijd aan een hersentumor en sindsdien stond er een bronzen beeld van haar hoofd op het graf. "Voor ons was dat een tastbare herinnering aan onze dochter. Het raakt ons heel erg dat het nu weg is", laat de vader namens hem en zijn toenmalige vrouw Mariëtte Lutgerink weten.
Het beeldje werd tussen 20 en 22 juni ontvreemd. Ook op begraafplaats St. Barbara in Utrecht-Oost werden vorige week graven vernield met als doel om dingen te stelen. De dieven werden echter betrapt door de politie. Pons Jan hoopte dat via deze dieven ook het beeldje van zijn dochter zou worden gevonden, maar dat bleek niet het geval. "De verwachting was min of meer dat het dezelfde dieven zouden zijn", stelt hij.
Pons Jan denkt dat het de dieven vooral om de waarde van het beeld te doen is. "Maar voor ons is het meer dan een kilo brons. We hebben het ooit speciaal laten maken om toch iets moois op haar graf te zetten. Een bevriende kunstenaar heeft dat beeldje destijds van klei gemaakt op basis van een foto van haar. Vervolgens heeft een andere kennis het in brons gegoten", legt hij de herkomst van het beeld uit. "Als je aan kwam lopen, zag je haar hoofdje al van verre staan."

Emoties van toen

"Het grafje is toch de plaats waar we komen om aan haar te denken, om gesprekjes met haar te voeren en om nog even over haar hoofdje te aaien. Het verdwijnen van het beeldje zorgt er ook voor dat alle emoties van toen weer even bovenkomen. Het maakt meer indruk dan we hadden gedacht", vertelt Pons Jan. Ondanks dat hij weet dat de kans klein is dat het beeldje terugkomt, roept hij mogelijke getuigen op zich alsnog te melden bij de politie. "Als vader wil ik toch alles geprobeerd hebben om het terug te krijgen. De kans is niet groot, maar je weet het maar nooit."
Mochten de dieven berouw krijgen, dan mogen ze het beeldje ook zeker terugbrengen of ergens achterlaten. "We willen het gewoon heel graag weer op haar graf zien staan. Hopelijk komen de daders nog tot inkeer", besluit Pons Jan.