NS gaat met camera's live meekijken in treinen met veel overlast

© ANP
Utrecht - De NS gaat live meekijken in treinen op trajecten waar het aantal overlastmeldingen plots toeneemt. Dat laat het Utrechtse spoorbedrijf weten na vragen van de NOS. Voorheen werden camera's alleen gebruikt om een dader na een incident op te sporen.
"Afgelopen weken kwamen meerdere meldingen binnen van seksueel overschrijdend gedrag in de trein bij Hoorn", vertelt een woordvoerster van de NS. Het ging om een man die seksuele handelingen met zichzelf uitvoerde. "Dat was voor ons de specifieke aanleiding om live mee te gaan kijken."
Dat live meekijken werkt als volgt: als het aantal overlastmeldingen plots toeneemt op een bepaald traject in een bepaald tijdsbestek, dan kan een centralist besluiten om de dagen erna rond dat tijdstip op dat specifieke traject live mee te kijken. "Zo'n besluit moet dan wel aan een bepaald aantal voorwaarden voldoen. Het is dus niet zo dat we Jan en alleman gaan observeren, er moet echt een gerichte aanleiding zijn", aldus de NS-woordvoerder.
De meldkamer kan bij een incident vervolgens actie ondernemen. Wie gepakt wordt vanwege seksueel overschrijdend gedrag, krijgt van de NS een ov-verbod. "Hierdoor zijn zij niet langer welkom in de trein of op het station", schrijft de NS.
Het live meekijken is in eerste instantie een proef in sprinters van het type SNG. Dat komt omdat alleen die treinen zijn uitgerust met camera's. In de nieuwe intercity's die door de NS zijn aangekocht kan straks ook worden meegekeken. Het spoorbedrijf overigens weten dat er momenteel geen trajecten in de provincie Utrecht zijn waar live wordt meegekeken.