Podcast Broos afl. 2: Ik verzin uiteindelijk wel wat

© RTV Utrecht
Utrecht - Wat betekende de coronacrisis voor Utrechters met een kwetsbare arbeidsmarktpositie? Hoe verging het hen financieel en emotioneel? En in hoeverre kregen ze hulp? Sinds het begin van de crisis, voorjaar 2020, volgden journalisten Maarten Dallinga en Hugo Verkley vijf Utrechters. De vierdelige RTV Utrecht-podcast Broos vertelt hun verhaal. Nu te beluisteren is aflevering 2: Ik verzin uiteindelijk wel wat.
In aflevering 1 hoorde je dat Jacqueline Bijleveld, mede-eigenaar van een herenkledingzaak in Baarn, hoopt op financiële steun van de gemeente in de vorm van krediet. Krijgt ze dit, dan kan ze mogelijk schikken met haar schuldeisers. Ondanks alle tegenslagen, gelooft ze nog altijd in de toekomst van de kledingzaak. “We hebben er alles aan gedaan om de lasten hier zo laag mogelijk te brengen, dus als het nu niet wil lukken…” Maar komt die zo gewenste hulp er ook?
Luister hier of via je favoriete podcastapp:
Dj Leroy Rey is moeilijk bereikbaar. Wat is er aan de hand? Gaat het wel goed met hem? Hoe is het met zijn moeder? Hoe staat hij er financieel voor? Pas na maanden proberen, krijgt Maarten een Whatsappbericht van Rey, met slecht nieuws. “Laat ik het maar niet mooier maken dan het is, want dat is het niet.”

Ieder tientje

Ook Wiljan de Jong heeft het lastig, in de winter van 2020. De Utrechtse kroegeigenaar mag in de loop van 2020 wel weer open, maar heeft de maanden erna veel last van de coronamaatregelen. De sluitingstijd wordt vervroegd, hij moet werken met een reserveringsysteem en mensen moeten blijven zitten op hun stoel. “Mensen realiseren zich niet dat ik hier nog lang niet mee klaar ben”, vertelt De Jong.
Hij krijgt weliswaar financiële ondersteuning vanuit de overheid, maar dat is niet genoeg om al zijn vaste lasten te betalen en hij ziet zijn spaargeld pijlsnel verdampen. “Ieder tientje dat ik verdien, is mooi meegenomen. Ik denk niet dat ik het aan kan als ik alleen in de avonden open kan en ik er voor overdag een andere baan bij moet zoeken. Dan stort ik in.”

Praat door over Broos en maak kennis met de mensen uit de podcast: kom naar Broos Live op maandag 4 juli, om 20.00 uur in café Domkop in Utrecht. Aanmelden is niet nodig.

Sociale kring

Het Utrechtse ondernemersstel Donna de Jong en Paul Wilke heeft het ook zwaar. De twee weten niet goed wat ze moeten nu hun werk is weggevallen. “Er is op dit moment geen alternatief in actief zijn. Onze sociale kring is erg gekrompen”, vertelt Wilke. De Jong ziet hun toekomstdromen in rook opgaan. “We waren bezig met een heel plan, wilden een wereldreis maken als we konden stoppen”, vertelt De Jong.
Nadja Jungmann, lector ‘Schulden en Incasso’ aan de Hogeschool Utrecht, maakt zich begin 2021 zorgen om de ontwikkelingen van ondernemers. “Wat je nu ziet is dat deze crisis veel te lang duurt. We zijn nu bijna een jaar verder en je ziet een groeiende groep ondernemers die nu echt de wanhoop nabij is.”
Reageren? Mail naar broos@rtvutrecht.nl. Maandag 11 juli verschijnt aflevering 3. Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.