Tweehonderd asielzoekers uit Ter Apel naar Jaarbeurs in Utrecht: 'Situatie is extreem schrijnend'

© RTV Utrecht
Utrecht - In de Jaarbeurs in Utrecht worden vannacht tweehonderd asielzoekers uit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel opgevangen.
"De situatie is wederom extreem schrijnend", zegt burgemeester Sharon Dijksma, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht. Komende nacht en de weken erop zullen we vanuit de regio Utrecht onze Groningse collega’s helpen om een inhumane situatie voor asielzoekers te voorkomen."
Volgens Dijksma is de crisisnoodopvang mogelijk door een snelle samenwerkingsactie tussen het Rijk en de regio. "De komende periode zullen we vaker in staat moeten zijn om snel tijdelijke én meer structurele oplossingen te bedenken die vluchtelingen helpen in het vinden van onderkomen.”
Rachel Streefland, wethouder Asiel: “De stad Utrecht blijft in tijden van nood niet aan de kant staan. We springen vannacht bij en zullen naar vermogen blijven helpen. We rekenen daarbij ook op solidariteit van andere regio’s.”

Crisisnoodopvangplek

De Veiligheidsregio Utrecht heeft met het Rijk afgesproken dat de tweehonderd asielzoekers morgenochtend vanuit de Jaarbeurs naar dan beschikbare crisisnoodopvangplekken worden gebracht. Wanneer er Oekraïense vluchtelingen vanavond of vannacht arriveren in Utrecht, worden zij tijdelijk op een andere plek in Utrecht opgevangen.
Vorige week werd bekend dat ook in het Utrechtse Hoograven en in Amersfoort asielzoekers uit het Groningse aanmeldcentrum worden opgevangen.