Enorme tekeningen van glas-in-lood Utrechtse Dom in Rijksmuseum te zien

Utrecht - Waar je normaal je nek flink moet strekken om de gebrandschilderde ramen van de Utrechtse Domkerk te zien, kan je vanaf morgen de details van heel dichtbij bekijken. Daarvoor moet je dan wel naar Amsterdam, waar het Rijksmuseum de tentoonstelling XXL Papier opent.
In het museum zie je dan niet de glas-in-loodramen zelf, maar wel de zogeheten 'kartons' die kunstenaar Richard Roland Holst maakte als laatste stap van het ontwerpproces. Zoals vaak gebeurt bij gebrandschilderde ramen, maakte Holst de kartons op ware grote. "Ze zijn dertien meter hoog", zegt conservator Maud van Suylen.
Kartons van gebrandschilderde ramen Utrechtse Domkerk in Rijksmuseum te zien: 'Valt altijd iets nieuws te ontdekken'
Dat is zelfs voor het Rijksmuseum aan de grote kant. "Je kunt je voorstellen dat dat niet helemaal past in onze zalen, dus we hebben ze helaas over twee muren moeten verdelen." Het is gelijk ook één van de redenen dat de tekeningen normaal gesproken in het depot van het museum worden opgeslagen.
Een andere reden is de kwetsbaarheid van het materiaal. Van Suylen vergelijkt het met een kassabonnetje dat je wegstopt en vergeet. Dat is na een tijdje ook vervaagd en niet meer leesbaar.
"Papier is heel fragiel en het vergaat, dat geldt zeker voor de kartons. Die zijn gekleurd met krijt en houtskool en erg gevoelig voor licht." In de zalen wordt het licht dan ook extra gedimd.
En hoewel de kartons met hun dertien meter een imposante lengte hebben, is er in de tentoonstelling nog altijd baas boven baas. Een cyclorama van 23 meter lang steekt de kartons nog naar de kroon. De kartons zijn nog tot begin september in het musuem te zien.