Prestigieus Utrechts bouwproject Smakkelaarspark weer vertraagd, nu door inflatie en hoge kosten

© Lingotto
Utrecht - De bouw van de tweede fase van het Smakkelaarspark in Utrecht is weer uitgesteld. "De alsmaar stijgende inflatie en hoge bouw- en energiekosten maken het voor de ontwikkelaar Lingotto moeilijker om tot een prijsovereenstemming te komen met de aannemer", laat het stadsbestuur weten aan de gemeenteraad.
In 2018 werd het winnende plan gepresenteerd voor het huidige Smakkelaarsveld. De grauwe plek bij station Utrecht Centraal moet een hoogwaardig en levendig stadspark worden waar wonen (appartementen) en groen samengaan. De Leidse Rijn wordt doorgetrokken, zodat bootjes tussen de binnenstad en de Munt kunnen varen.
Maar inmiddels is de planning al meerdere keren verschoven. Begin dit jaar liet de gemeente weten dat het park pas in 2025 klaar zou zijn, een jaar later dan de bedoeling was. De tweede fase zou na de komende bouwvak beginnen omdat de zoektocht naar een aannemer langer duurde dan verwacht door de drukte op de markt. En is er dus weer vertraging. De planning wordt uitgesteld naar 2023, wanneer precies de schop in de grond gaat, is nog niet duidelijk.
"Het is jammer dat de start bouw langer op zich laat wachten, maar wij hebben begrip voor de situatie omdat we zien dat dit momenteel helaas een landelijk probleem is. We houden hierover nauw contact met Lingotto", laat de gemeente weten. Ook wil het college met de ontwikkelaar in gesprek over een mogelijke tijdelijke invulling van het gebied.
De eerste fase van het project is al klaar. Daarbij zijn de de tram- en busbaan op het Smakkelaarsveld bij het station overbouwd. Deze overkluizing dient als fundering voor de woongebouwen die nog ontwikkeld moeten worden.