Volgens winnende kinderen fietshackathon heeft het fietspad van de toekomst gekleurde lampjes

Winnaars in de categorie 'veiliger fietsen': De Fietsende Kikkers van School op de Berg uit Amersfoort
Winnaars in de categorie 'veiliger fietsen': De Fietsende Kikkers van School op de Berg uit Amersfoort © Provincie Utrecht
Utrecht - In de Utrechtse Galgenwaard is de fietshackathon vandaag gewonnen door leerlingen van School op Berg uit Amersfoort en de Paulusschool uit Utrecht. Zij kwamen volgens de jury met de beste ideeën op de proppen om fietsen populairder en veiliger te maken.
Een hackathon is eigenlijk een soort superbrainstorm, legde initiatiefnemer Martin Verspeek vanochtend uit op Radio M Utrecht. De provincie heeft de toekomst van het fietsen in de regio uitgewerkt in het Regionaal Toekomstbeeld Fiets. "Dat gaat over infrastructuur, gedrag en voorzieningen", legt Verspeek uit. Maar hij miste de input van de toekomstige gebruikers: kinderen. "De vraag vandaag is eigenlijk: wat wil je toevoegen aan dat hele grote plan?"
Bedenker Martin Verspeek over de fietshackathon
Op het gebied van veiligheid wonnen De Fietsende Kikkers van School op Berg uit Amersfoort. Zij bedachten een afgescheiden fietspad met een groene plantenhaag. Daar komen vrolijk gekleurde lampjes die reageren op sensoren en op zonne-energie werken.
De Utrechtse Fietsstalling Wrappers van de Paulusschool willen fietsstallingen elk seizoen een andere, frisse uitstraling geven. Ook bedachten ze een app die de snelste route naar de stalling laat zien en allerlei tips geeft.
Winnaars in categorie 'vaker fietsen': de Fietsstalling Wrappers van de Paulusschool uit Utrecht.
Winnaars in categorie 'vaker fietsen': de Fietsstalling Wrappers van de Paulusschool uit Utrecht. © Provincie Utrecht
"In Utrecht hebben we al het oudste fietspad van Nederland, op de Maliebaan. Hoe mooi zou het zijn als we straks mede dankzij ideeën van kinderen ook het veiligste fietspad van Nederland hebben. De winnende ideeën van vandaag gaan daar zeker aan bijdragen”, aldus gedeputeerde Arne Schaddelee. De provincie gaat de haalbaarheid van de ideeën onderzoeken.