De zomervakantie komt eraan, Oekraïners moeten van gastgezin naar opvang

© Provincie Utrecht
Utrecht - Gemeenten bereiden zich voor op een nieuwe toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Niet uit Oekraïne zelf, maar vanuit gastgezinnen in Nederland. Die willen stoppen met de opvang, bijvoorbeeld omdat de zomervakantie eraan komt en ze de Oekraïners niet alleen in hun huis willen laten. "De kat gaat naar het pension en de Oekraïners gaan naar de opvang, ja, dat is de rauwe werkelijkheid", zegt een betrokkene.
Ook in de regio's Utrecht en Zuid-Limburg komen vluchtelingen van particuliere opvanglocaties naar die van de gemeenten, al zijn de aantallen nog gering, meldt het ANP. De regio Kennemerland houdt het aantal terugkerende vluchtelingen niet bij. In de regio Brabant-Zuidoost zitten momenteel ongeveer achthonderd Oekraïners bij gastgezinnen. Zij moeten in de komende weken misschien terug naar de officiële opvang.
"Nederlanders hebben hun hart en hun huis opengesteld zonder zich met het hoofd te realiseren welke impact dat heeft", verklaart de veiligheidsregio. "De wittebroodsweken zijn voorbij, het is welletjes. Nu krijgen we een stroom doordat mensen zeggen: ik ga op vakantie en ik wil niet dat de Oekraïners alleen in mijn huis zijn. Soms worden de Oekraïners echt gewoon gedropt bij de opvang."
In de regio Midden- en West-Brabant verblijven op dit moment bijna 1200 Oekraïense vluchtelingen bij particulieren. Er zijn volgens een woordvoerster al gastgezinnen die vragen of de vluchtelingen in de zomerperiode door de gemeente kunnen worden opgevangen. Om hoeveel mensen het gaat weet ze niet, "maar het speelt wel". Gemeenten houden niet speciaal plekken vrij voor deze vluchtelingen, maar ze houden de komende weken rekening met hun komst. De veiligheidsregio Hollands Midden ziet ook vluchtelingen terugkomen van gastgezinnen.
De reden voor vertrek kan variëren van de beschikbaarheid van ruimte die afloopt "tot problemen tussen gastfamilie en gasten". Het kan zijn dat een vluchteling op een wachtlijst komt bij een gemeente. Volgens de regio is het namelijk juist wenselijk mensen in dezelfde gemeente te blijven opvangen, onder meer zodat kinderen dan naar dezelfde school kunnen blijven gaan.