Criminologe Universiteit Utrecht waarschuwt voor toename productie illegale tabaksproducten

© Pixabay
Utrecht - Ook in Nederland worden steeds vaker illegale tabaksproducten geproduceerd. En met de hogere accijnzen op tabak die verwacht worden, zal die trend alleen maar doorzetten. Dat waarschuwen Universiteit Utrecht-criminologe Brenda Oude Breuil en Europarlementariër Jeroen Lenaers in Het Onderzoeksbureau.
In de podcast laat Oude Breuil weten dat de productie van illegale sigaretten een internationaal probleem is. De betreffende fabrieken draaien in meerdere landen en zijn vaak maar enkele weken actief. “Ze zijn heel flexibel. De fabrieken worden opgetuigd, draaien soms maar twee weken en duiken dan weer ergens anders op."

Vrij risicoloos delict

Al ruim een jaar geldt in Nederland een vergunningsverplichting voor sigarettenmachines. Om het probleem van de illegale productie aan te pakken, is een internationale samenwerking nodig, denkt Oude Breuil. De UU-criminologe ziet vooral de goede locatie van Nederland als belangrijke sleutel. “We hebben goede wegen en de havens van Rotterdam en Antwerpen zijn vlakbij. Producenten willen zich dicht bij de afzetmarkt vestigen.”
Daarnaast blijkt de illegale handel en productie van sigaretten financieel aantrekkelijk voor criminelen. Oude Breuil: "Je kunt zo'n 550.000 euro winst per dag maken, puur op wat je aan accijnzen ontloopt. Daarnaast is het een vrij risicoloos delict. De kans dat jouw zaakje wordt opgerold is niet heel groot."
Vorig jaar werden in Nederland acht illegale sigarettenfabrieken opgerold. Die cijfers deelden de FIOD en de Douane. Daarbij werd ruim 225 miljoen sigaretten, meer dan 160 kilo tabak en iets minder dan 45 kilo waterpijptabak in beslaggenomen, weet Het Onderzoeksbureau.