Coach Henk Fraser na eerste training FC Utrecht: 'Een hele leuke groep met heel veel energie'

© RTV Utrecht / René van den Berg
Utrecht - Over de komst van Henk Fraser werd veel gesproken. Niet alleen vanwege hetgeen wat hij ervoor achterliet, een plek in het WK-team van bondscoach Louis van Gaal, maar ook vanwege zijn speelstijl. Is dat wat voor FC Utrecht? En gaan ze daarmee de droom van Van Seumeren vervullen? Een aanval doen op de traditionele top drie? Van die reuring was vandaag niks te merken op het het trainingsveld bij het Topsportcentrum in Overvecht. Fraser werkte er zijn eerste training af en het geeft hem een goed gevoel om eindelijk voor de groep te staan, nadat zijn aanstelling al vroeg bekend was geworden.
"Het was wel even slikken toen ik niet mee kon naar Qatar, dat ga ik niet ontkennen. Maar je kan je voorstellen dat als je hier naar kijkt dat het kiezen is tussen een appel en een mango, die vind ik beide lekker", legt Fraser toch nog even uit. "Maar ik ben super blij dat ik hier kan werken met wat ik nu al zie, een hele leuke groep met heel veel energie. Natuurlijk is het pas de start maar als je kijkt naar de accommodatie en de faciliteiten, moest ik gewoon kiezen uit twee hele hele mooie. Dat is een luxeprobleem."
Over die andere keuze wil hij eigenlijk liever niet meer praten, maar tijdens het interview na de training begint Fraser toch twee keer zelf over zijn periode bij het Nederlands elftal. Hij heeft er veel geleerd en dat wil hij ook bij FC Utrecht in de praktijk gaan brengen. "Ik heb een aantal voorbeelden waar ik naar kijk. Je bent in Nederland opgevoed dus je wil ook graag aan de bal zijn. Maar als ik dan kijk naar de bondscoach, zorgt hij eerst voor een goede organisatie", legt Fraser uit. "Als je in Nederland praat over een goede organisatie of uitgaat van een goede organisatie dan kom je al heel gauw tot verdedigend voetbal."
© RTV Utrecht / René van den Berg

Welke speelstijl?

Of het echt een verdedigende speelstijl gaat worden, is natuurlijk alles behalve zeker. Vandaag is de voorbereiding gestart en Fraser moet echt zijn stempel nog drukken op de groep. Eén ding wat wel duidelijk is, is dat Fraser hoge verwachtingen heeft. "Utrecht heeft zich ontwikkeld en Utrecht zit niet voor niets al jaren in de top zes doordat er ook voetballende kwaliteiten zijn. Dus mijn uitdaging, mijn doel zit hem ook in dat aspect om balans te hebben. Tussen de passie die bij een club en een stad als Utrecht hoort, maar ook zeker de voetballende kwaliteiten."
Iemand die hem daarbij moet gaan helpen is Harald Wapenaar. Geen onbekende bij de club. De oud-doelman stond van 1997 tot 2003, met een kort uitstapje naar Udinese, onder de lat bij FC Utrecht en won in 2003 met de club de KNVB beker. "Als je twintig jaar geleden hier voor het laatst geweest bent, kan je eigenlijk niet voorstellen dat je hier nu weer komt op het prachtige complex. De club is echt uit zijn jasje gegroeid, deze club ademt uit dat ze een grote club willen zijn", zegt Wapenaar.
Harald Wapenaar is na twintig jaar weer terug bij FC Utrecht
Veel veranderingen dus, net als in de trainersstaf die helemaal nieuw is. "Ik heb veel ambities, maar deze hele staf heeft veel ambities. FC Utrecht heeft de laatste jaren niet behaald wat ze wilden. Als je om je heen kijkt zie je toch dat er heel veel ingestoken wordt, en ja de club wil nu toch echt een keertje gaan aanhaken. Dat is de ambitie en dat is zeker ook mijn ambitie."
Veel zon en lachende gezichten op de eerste training van FC Utrecht

Nieuwe spelers

Utrecht heeft voor het nieuwe seizoen al zeven spelers gehaald: Ramon Hendriks, Taylor Booth, Luuk Brouwers, Joshua Rawlins, Calvin Raatsie, Vasilis Barkas en Nick Viergever. Vooral die laatste is een opvallende naam en dat was vandaag te merken na afloop van de training. Er was veel aandacht voor de verdediger die ook al uitkwam voor Ajax, PSV en AZ. Want want moest Viergever nou in Utrecht? "Ja niks, ik kreeg er gewoon een goed gevoel bij", zegt hij zelf. "Utrecht is een club die me aanspreekt met de fans en het stadion. De ambitie die ze al een paar jaar geleden hebben uitgesproken. Hoe ze de laatste jaren gepresteerd hebben en nu met de nieuwe staf, het is goed."
Nick Viergever: "Ik kreeg een goed gevoel bij FC Utrecht"
Een verdedigend systeem zou Viergever natuurlijk goed uitkomen, maar daar gaat hij maar niet vanuit. Hij vindt dat hij van alle markten thuis moet zijn. "Ik denk dat je tegenwoordig als speler niet meer echt naar systemen moet kijken. Je moet heel flexibel daarin zijn, er worden meer dingen gevraagd dan het 4-3-3 waarin ik in de jeugd mee ben opgegroeid. Je krijgt heel veel verschillende scenario's tegen je en je moet in ruimtes gaan denken."
Nick Viergever na afloop van de training.
Nick Viergever na afloop van de training. © RTV Utrecht / René van den Berg
Ook Vasilis Barkas is een veelbesproken aankoop, maar Wapenaar snapt dat wel. Dat was in zijn tijd ook al, keepers worden altijd besproken en besproken. Barkas is 28 en komt over van het Schotse Celtic. Wapenaar: "Ik denk een keeper met heel veel mogelijkheden, met veel ervaring ook. In het nationale team gespeeld met Griekenland, Champions Legue gespeeld met AEK Athene en als je dan de transfer maakt naar Celtic, doe je dat niet zo maar."
Of hij de onbetwiste nummer één gaat worden, moet nog blijken. Fabian de Keijzer is er natuurlijk ook nog en die strijd is zeker nog niet gestreden. Zeker ook omdat De Keijzer op de weg terug is na een bovenbeenblessure. "De club heeft enorm veel fiducie natuurlijk in Fabian, een jonge keeper met heel veel mogelijkheden. Die ook heeft laten zien hoe goed hij is. Alleen het punt is, hij is geblesseerd. Dan ga je toch nadenken wat je het beste kan doen. Dat is de reden dat ze een keeper gehuurd hebben."
Hoe goed is het voetbalgeheugen van Henk Fraser?

De eredivisie begint vrijdag 5 augustus. FC Utrecht start het seizoen een dag later met een uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Vanwege het WK in Qatar ligt de competitie stil van 13 november tot 6 januari.