Bakfietsen trekken centrum van Utrecht in om te strijden tegen voedselverspilling

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Ze vallen vandaag behoorlijk op in het centrum van Utrecht: de 45 bakfietsen van Too Good to Go. Het van oorsprong Deense bedrijf wil met de actie Utrechtse ondernemers overhalen om voedingswaren die bijna over de datum gaan via hun platform aan te bieden.
Via de app van het bedrijf kunnen consumenten vervolgens de voedingswaren tegen korting kopen en weer bij de ondernemer ophalen. "Zuivel, groente, vlees, brood, bier", somt Geertje Zeegers van Too Good to Go op. "Eigenlijk wordt alles wat een houdbaarheidsdatum heeft wel weggegooid."
En dat gaat in grote hoeveelheden. Volgens cijfers van de monitor Voedselverspilling van de overheid gaat het om tussen de 88 kilo en 138 kilo per persoon per jaar. En die verspilling wil haar bedrijf tegengaan, zegt Zeegers. "Inmiddels hebben we drie miljoen klanten in Nederland", zegt ze.
Klanten genoeg dus, maar bij de aanbieders valt nog wel een wereld te winnen. Vandaar de bakfietsactie. "We gaan met het hele team de stad in om meer winkels aan te sluiten en zo meer eten te redden", zegt Zeegers.

Oud bier

Oliver Capel van De Bierwinkelier heeft zich inmiddels al aangesloten bij het initiatief. Want ja, ook bier kan weleens over de datum raken. Dat dreigt vooral weleens bij de wat meer bijzondere bieren te gebeuren. "Bieren met koffiesmaak, of die juist heel ziltig of heel erg zurig zijn bijvoorbeeld", zegt hij.
Via de app van Too Good to Go is hij ze vervolgens alsnog snel kwijt. "Er is veel animo voor, pakketjes gaan altijd gauw weg", zegt Capel. Al is er in het uiterste geval altijd nog een andere optie. "Dan drink ik het zelf op", grapt hij.
Want dat kan natuurlijk altijd, zegt Zeegers. En dat kan iedereen thuis ook doen tegen voedselverspilling: "Goed inkopen en restjes opeten. Kliekjes opwaarderen noem ik dat. Je moet gewoon goed kijken, ruiken en proeven."