Streekvervoerders leggen maandag hun werk neer voor betere cao

© RTV Utrecht
Utrecht - In grote delen van de provincie Utrecht rijdt het streekvervoer maandag niet omdat chauffeurs en andere werknemers hun werk neerleggen. Dit doen ze in Bunnik, Mijdrecht, Montfoort, Amersfoort, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrecht. Op die manier hopen zij een betere cao af te dwingen.
De stakende chauffeurs zijn het oneens met het eindbod voor een nieuwe cao dat de werkgevers hen in februari deed. Daarop stuurde FNV een ultimatum met de eisen. Omdat beide partijen er vervolgens niet uitkwamen, wordt er sinds mei door het hele land gestaakt voor een betere cao. Maandag is de regio Utrecht dus weer aan de beurt, nadat de streekbussen op 7 en 18 juni ook al niet reden in verband met de cao-acties.

Spiraal doorbreken

"De streekvervoerbedrijven willen alleen maar goedkoper en efficiënter, waardoor de chauffeurs steeds minder verdienen en de werkdruk torenhoog is", legt FNV-bestuurder Streekvervoer Lutz Kressin de reden voor de acties uit. "Zo komen steeds moeilijker rond en het ziekteverzuim is gigantisch. Die spiraal moet doorbroken worden met een betere cao."
FNV geeft aan door te gaan met de acties tot er een betere cao ligt. In de zomer zal er niet worden gestaakt, maar na de vakantie wil de belangenvereniging de acties opvoeren. Ook wordt er een landelijke actiedag voorbereid.